Talibani traže ukidanje zabrane putovanja

Talibani traže ukidanje zabrane putovanja

Talibanska vlada Avganistana zahtjevala je da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) ukine sve sankcije svojim članovima i dozvoli im da putuju, u interesu „dijaloga i angažovanja“ sa svijetom.

U saopštenju u subotu, portparol grupe pozvao je Savjet bezbjednosti da „ne koristi sankcije kao sredstvo pritiska“. Dan ranije, savjet nije uspio da postigne dogovor o produženju ukidanja sankcija, dozvoljavajući 13 visokih talibanskih zvaničnika da putuju u inostranstvo kako bi prisustvovali razgovorima i konferencijama.

Oko 135 talibanskih zvaničnika je 2011. dobilo zabranu putovanja i zamrzavanje imovine od strane SBUN-a, ali su 13 od ovih zvaničnika odobrena izuzeća 2019. kako bi mogli da prisustvuju mirovnim pregovorima u Kataru.

S obzirom da su talibani ponovo na vlasti nakon američkog povlačenja iz Avganistana prošle godine, članovi Savjeta bezbjednosti UN su u ćorsokaku u pogledu načina na koji se ponašaju prema militantima. SAD su predložile da se za sedam od 13 zvaničnika vrati zabrana putovanja, dok se ostalih šest dozvoli da putuju samo u Katar. Rusija i Kina su predložile da se izuzeće produži za još 90 dana, ali samo za putovanja u Rusiju, Kinu, Katar ili druge „regionalne zemlje“, prenela je Al Džazira.

Zapadne diplomate su kao opravdanje za zabranu putovanja navele neuspeh Talibana da formiraju multietničku vladu i poništavanje prava žena.

Međutim, talibani su optužili „neke fanatične zapadne krugove“ da koriste zabranu da „stvore distancu između Avganistana i svijeta“.

„Ako se zabrana putovanja produži, to će stvoriti distancu umesto promovisanja dijaloga i angažovanja, što je ishod koji se mora sprečiti“, rekla je grupa. „Avganistan u kojem [SAD, NATO i 50 država punom snagom nisu uspeli da uspostave mir i stabilnost, današnja bezbjednost i stabilnost u njemu su u interesu celog svijeta.