Rusi oteli novinarku Žanu Kiselovu u Hersonskoj oblasti

Rusi oteli novinarku Žanu Kiselovu u Hersonskoj oblasti

Ruska vojska je otela Žanu Kiselovu, ukrajinsku novinarku, u Kahovki u oblasti Herson. Relevantnu izjavu dala je Nacionalna unija novinara Ukrajine (NUJU) na Telegramu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Naoružana ruska vojska otela je juče novinarku Žanu Kiselovu (54) iz njene kuće u Kahovki u oblasti Herson. Žana Ivanivna je nekada bila šef lokalne publikacije „Kahovska zorija“, koja je prestala da se proizvodi sa početkom punog rata Rusije protiv Ukrajine“, navodi se u izveštaju.

Prema rečima šefa NUJU Serha Tomilenka, Žana Kiseliova je principijelan novinar i urednik. Zbog svoje principijelnosti i snažnog osećaja za pravdu, svojevremeno je imala sukobe sa lokalnim vlastima, što je sprečilo da se opštinski list u prošlosti denacionalizuje.

NUJU i novinarska zajednica izrazili su zabrinutost zbog novog zločina koji su počinili ruski osvajači i zatražili da svi nezakonito pritvoreni Ukrajinci budu odmah pušteni na slobodu.

Teritorijalna zajednica grada Kahovke je takođe izvestila da su Zhanna Kiseliova i još jedna stanovnica Kahovke, Irina Razumiei, oteta. Lokacija dve žene trenutno nije poznata.