Dodik podržao je Putinov rat u Ukrajini i rusku propagandu o tome

Dodik podržao je Putinov rat u Ukrajini i rusku propagandu o tome

Lider bosanskih Srba i član prijedsedništva BiH Milorad Dodik, koji je doputovao u Moskvu na sastanak sa Putinom, smatra da je rat u Ukrajini direktna posledica širenja NATO-a, a pravi cilj Amerikanci i Evropljani u ovom ratu treba da obuzdaju i unište Rusku Federaciju, izjavio je u intervjuu za „Rusku gazetu“.

„Sukob u Ukrajini je direktna posljedica širenja alijanse na istok, a pravi cilj je Rusija, njeno temeljno obuzdavanje i, na kraju, uništenje. Ako pratite današnje izjave visokih zvaničnika NATO-a i Evropske unije, gde otvoreno insistiraju na porazu Rusije na bojnom polju, onda postaje očigledno šta je pravi geopolitički cilj Zapada. U Ukrajini je danas kolektivni Zapad uključen u sukob sa Rusijom“, rekao je Milorad Dodik.

On je Rusiju nazvao „najvažnijim diplomatskim savjeznikom Republike Srpske“, koji „štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija“.

„Za Republiku Srpsku i cio srpski narod najvažnija je ekonomska interakcija sa Rusijom, uglavnom u okviru energetskih projekata, gde nam Moskva deluje kao strateški partner. Osim toga, Ruska Federacija je garant opstanka Srbi u BiH u ovom nestabilnom i neizvjesnom vrijemenu“, dodao je Dodik.

Odvojeno, Dodik je u intervjuu za TASS nazvao „specijalnu operaciju Ruske Federacije“ u Ukrajini opravdanom, jer, prema njegovim rečima, „u zemlji ima 15 miliona Rusa, a za njih je ruski jezik zabranjen od rukovodstva ove zemlje. Stoga se ruska specijalna operacija u Ukrajini opravdava zaštitom prava njenog naroda“.

Dodik je dan ranije doputovao u Moskvu da se u utorak sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U Bosni i Hercegovini 2. oktobra će se održati opšti izbori. Ovog puta oni će biti održani u neviđeno akutnoj bezbednosnoj situaciji u zemlji, što čini predstojeće izbore gotovo odlučujućim – čak i za samo postojanje zemlje.

Početkom predizborne kampanje Milorad Dodik se ponovo vratio agresivnoj separatističkoj retorici i prijetnjama povlačenjem Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine.