Mađarska vlada podnela prvi zakon protiv korupcije kako bi izbjegla gubitak fondova EU

Mađarska vlada podnela prvi zakon protiv korupcije kako bi izbjegla gubitak fondova EU

Mađarska vlada podnela je u ponedeljak parlamentu prvi od nekoliko zakona o borbi protiv korupcije, dok se Budimpešta bori da izbegne gubitak milijardi evra u finansiranju Evropske unije.

Izvršna vlast Evropske unije preporučila je u nedelju suspendovanje fondova u vrijednosti od 7,5 milijardi evra (7,48 milijardi dolara) za ono što smatra neuspehom Mađarske da se bori protiv korupcije i podržava vladavinu zakona.

Evropska komisija je takođe postavila uslove da Mađarska zadrži pristup finansiranju, uključujući novo zakonodavstvo, koje je Mađarska rekla da će ispuniti.

Ministarka pravde Judit Varga rekla je na svojoj Fejsbuk stranici da je podnela prvi zakon parlamentu pošto će se vlada „fokusirati na izradu i sprovođenje obaveza (prema EU) u narednim nedeljama i mesecima“.

„Mađarska bi mogla da uđe u 2023. godinu bez gubitka sredstava EU“, rekao je Varga.

Predlog zakona modifikuje zakone koji se odnose na saradnju Mađarske sa kancelarijom EU za borbu protiv prevara OLAF-a, obezbeđujući da OLAF dobije podršku od zvaničnika mađarske poreske uprave u istragama projekata koje finansira EU i dobije pristup podacima i dokumentima na licu mesta.

Pored toga, menja pravila koja regulišu fondacije za upravljanje državnim sredstvima, izričito obavezujući ih da raspisuju tendere za javne nabavke za projekte i pooštravajući pravila o sukobu interesa u njihovom upravljanju.

Slučaj Mađarske je prvi u EU pod novom sankcijom koja ima za cilj bolju zaštitu vladavine prava i borbu protiv korupcije u bloku od 27 zemalja.

Nacionalistički premijer Viktor Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, više puta se sukobljavao sa Briselom zbog svoje politike koju smatra da narušava demokratiju u Mađarskoj.

Međutim, sa velikim izazovima u vezi sa povećanjem troškova energije i dvocifrenom inflacijom, slabom forintom i usporavanjem ekonomije, premijer veteran izgleda spreman da ispuni zahtjeve EU da konačno stvori institucije koje bi smanjile rizike od korupcije u projektima koje finansira EU.

„Najnovija dešavanja u Briselu svakako dolaze u loše vreme za Orbana, koji se bori sa nizom političkih i ekonomskih problema izazvanih oba globalna pitanja, pre svega zbog rasta cena energenata, tako da će verovatno ići dalje kako bi zadovoljio briselske zahteva“, rekao je Mujtaba Rahman, generalni direktor za Evropu u Eurasia Group.

On je rekao da će Budimpešta verovatno obezbediti dogovor na čekanju, ali to neće rešiti sva nerešena neslaganja oko drugih delova fondova EU.

„Veći problem za Orbana je novac vezan u Fondu za oporavak, jer Komisija ima više diskrecionog prava da li će tome dati zeleno svetlo ili ne“, rekao je Rahman.

Kao i većina zemalja EU, Mađarska je prošle godine predala svoj plan o tome kako će koristiti grantove EU da svoju ekonomiju učini ekološki prihvatljivijom i visokotehnološkom nakon pandemije COVID-19. I za to tek treba da dobije odobrenje.

Ako Budimpešta ne dobije sredstva EU, forinta – koja je ove godine izgubila 8% – gotovo sigurno će dodatno pasti, komplikujući napore da se obuzda inflacija i izlažući mađarsku imovinu bilo kakvoj negativnoj promjeni u globalnom raspoloženju.

Ministar razvoja Tibor Navračič, zadužen za pregovore sa EU, rekao je u nedjelju da će Mađarska ispuniti svih 17 svojih obaveza preuzetih prema komisiji kako bi spriječila gubitak bilo kakvog finansiranja.