Hajduković oslobođena optužbi za učestvovanje u malverzacijama

Hajduković oslobođena optužbi za učestvovanje u malverzacijama

Dugogodišnja direktorica marketinga u firmi “13. jul Plantaže” i nekadašnja članica Odbora direktora u toj državnoj kompaniji, Anica Hajduković, nije učestvovala u malverzacijama u poslu sa fabrikom briketa – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) utvrdilo je da ne postoji osnov sumnje da je učinila bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

”Krivična prijava protiv osumnjičene je odbačena, jer je tokom izviđaja i istrage utvrđeno da ne postoji osnovana sumnja da je izvršila krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Oštećeno društvo nije preduzimalo njeno krivično gonjenje, niti je podnosilo pritužbu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore”, odgovorio je “Vijestima” portparol SDT-a i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Objasnio je da će Hajduković u daljem toku istrage biti saslušana kao svjedok.

Hajduković je uhapšena 11. jula po nalogu tužioca Radonjića. Poslije saslušanja puštena je na slobodu.

U istrazi poslovanja državne kompanije “13. jul Plantaže” tada su uhapšeni i nekadašnji predsjednik i članovi Odbora direktora Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Đorđije Rajković, Sead Šahman i Duško Perović.

Gotovo mjesec i po kasnije, 24. avgusta, u istoj istrazi uhapšena je bivša izvršna direktorica kompanije “13. jul Plantaže” Verica Maraš.

SDT je osumnjičilo da je zloupotrijebila položaj u privrednom poslovanju.Otvaranje istrage uslijedilo je po okončanju izviđaja SDT-a, koje je formiralo predmet nakon što je novo rukovodstvo u februaru podnijelo krivičnu prijavu protiv Vukotića, Maraš, Mihailovića i Miroslava Vukovića, zbog sumnji da su iskorišćavanjem i zloupotrebom svog položaja pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist firmi “OMP Engineering”.

Prema podacima “Vijesti”, Jovićević će u daljem krivičnom postupku biti jedan od svjedoka.Vještaci su, tokom parničnog postupka pred Privrednim sudom naveli da vrijednost novca i zemlje prenijete na firmu “OMP Engineering” iznosi najmanje 1,4 miliona eura štete za državnu kompaniju.Osim Anici Hajduković, specijalni tužilac Vukas Radonjić nakon saslušanja odredio je pritvor svim uhapšenim u akciji “Plantaže”, a Viši sud ih je uvaživši njegov predlog poslao u Istražni zatvor.