21-godišnjak uhapšen u Zagrebu zbog sumnje seksualnog zlostavljanja 31 maloljetnice

21-godišnjak uhapšen u Zagrebu zbog sumnje seksualnog zlostavljanja 31 maloljetnice

Hrvatska policija uhapsila je 21-godišnjaka zbog sumnje da je putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja počinio 56 krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja 31 maloljetnice, saopšteno je danas u Zagrebu, prenose Vijesti.

Opsežnim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumjičeni hrvatski državljanin počinio više desetina krivičnih djela na štetu polne slobode, među kojima, podovođenja djeteta, silovanja, polne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina, iskorišćavanja djece za pornografiju, prostituciju i prijetnje.Policija je u velikoj akciji tokom septembra i oktobra 2022. pod nazivom „Nemezida VII“ identifikovala 35 žrtava ženskog pola, među kojima 31 maloljetnicu. Takođe je utvrđeno krivično djelo zloupotrebe ličnih podataka na štetu jednog muškarca.

Osumnjičeni se od prošlog četvrtka nalazi u pritvoru, a istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Policija je u saopštenju skrenula pažnju mladima na rizike i moguće zloupotrebe u korišćenju društvenih mreža i aplikacija za razmenu sadržaja, ističući da je potrebno ohrabriti djecu da prijavljuju svaki oblik zlostavljanja ili pokušaja uključivanja u seksualno eksplicitna ponašanja online.