Najmanje 13 mrtvih u poplavama i klizištima na jugu Filipina

Najmanje 13 mrtvih u poplavama i klizištima na jugu Filipina

Najmanje 13 ljudi je poginulo, a pet je nestalo u naglim poplavama i klizištima izazvanim obilnim kišama koje su tokom noći zapljusnule južnu filipinsku provinciju, saopštili su zvaničnici u petak.

Deset mještana se udavilo u velikim poplavama i klizištima u gradu Datu Bla Sinsuat, a troje se udavilo u obližnjem gradu Datu Odin Sinsuat u provinciji Maguindanao, rekao je novinarima regionalni zvaničnik Nagib Sinarimbo.

Pet osoba je nestalo u Datu Bla Sinsuatu, prema rečima gradonačelnika grada Maršala Sinsuata.

Spasilački tim je raspoređen u plemensko selo u podnožju planine u Datu Odin Sinsuatu da proveri izveštaje da su poplave i klizišta pogodili i kuće u toj oblasti, rekao je Sinarimbo, dodajući da nema neposrednih izveštaja o žrtvama.

Neuobičajeno jake kiše koje su tokom noći poplavile nekoliko gradova u Magindanau i okolnim provincijama u planinskim predelima sa močvarnim ravnicama izazvala je tropska oluja Nalgae, za koju se očekivalo da će u subotu ujutro pogoditi istočnu obalu zemlje sa Tihog okeana, prema prognostičarima.

Poplave su se brzo povećale u mnogim nižim selima, primoravajući neke seljane da se popnu na svoje krovove, gde su ih spasili vojnici, policija i dobrovoljci, rekli su zvaničnici. Poplave su počele da se povlače kada su kiše nestale u petak ujutro, rekli su oni.

„U jednoj oblasti u Upiju samo se potkrovlje škole može videti iznad poplavne vode“, rekao je službenik za ublažavanje katastrofa Nasrulah Imam, misleći na grad koji je poplavio u Maguindanau.

Široke kišne trake Nalgae, 16. oluje koja je pogodila filipinski arhipelag ove godine, omogućile su da pada kiše na jugu zemlje iako je oluja duvala sjevernije, rekao je vladin prognostičar Sem Duran.

Oko 20 tajfuna i oluja pogađaju Filipine svake godine. Nalazi se u pacifičkom „vatrenom prstenu“, regionu duž većeg dela oboda Tihog okeana gde se dešavaju mnoge vulkanske erupcije i zemljotresi, što arhipelag jugoistočne Azije čini jednim od svijetskih oblasti koje su najsklone katastrofama.