Britanija na ivici vanredne situacije u snabdevanju gasom

Britanija na ivici vanredne situacije u snabdevanju gasom

Velika Britanija bi mogla ući u vanredno stanje u snabdevanju gasom zbog nestašica ove zime, prema energetskom regulatoru Ofgem.

„Zbog rata u Ukrajini i nestašice gasa u Evropi, postoji značajan rizik da bi do nestašice gasa moglo doći tokom zime 2022/23. u Velikoj Britaniji. Kao rezultat toga, postoji mogućnost da bi GB mogao da uđe u hitnu situaciju za snabdevanje gasom“, naveo je Ofgem u pismu u odgovoru na zahtev proizvođača energije SSE da regulator treba da se pozabavi rizikom od mogućih nesolventnosti. Pismo je prvi objavio The Times.

UK se navodno oslanja na gasne elektrane za oko 40% svog snabdevanja električnom energijom, dok otprilike 8 od 10 domaćinstava u Velikoj Britaniji koristi gas za grejanje svojih domova. U slučaju hitnog snabdevanja, neke elektrane na gas i drugi veliki korisnici gasa mogu biti prekinuti i morati da obustave rad. Tada bi se suočili sa optužbama za neravnotežu koja bi mogla dovesti do nelikvidnosti, upozorili su i SSE i Ofgem. Prema nedavnom izveštaju The Guardian-a, oko 30 dobavljača energije već je propalo u poslednjih nekoliko meseci.

„Čak i ako se takva vanredna situacija ne dogodi, rizik da bi do nje mogao doći će verovatno primorati proizvođače da smanje svoju trgovinu unapred i dan unapred, smanjujući likvidnost na tržištima električne energije i povećavajući troškove za potrošače električne energije“, navodi SSE u svom zahtevu.

Britansko energetsko tržište je povezano sa tržištem kontinentalne Evrope i obično se oslanja na uvoz gasa i električne energije preko podmorskih cevovoda i kablova iz EU i Norveške ako dođe do nedostataka. Međutim, nedavni događaji zbog kojih je Rusija prekinula isporuku gasa u EU preko gasovoda Severni tok 1 pojačavaju strahove od nestašice snabdevanja.

Neki stručnjaci iz industrije kažu da su nestašice malo verovatne, ali upozoravaju da bi cene mogle dodatno da porastu u narednim mesecima. Prema najnovijim podacima Odeljenja za biznis, energiju i industrijsku strategiju, prosečne cene električne energije u Velikoj Britaniji u 2021. godini bile su 18,9 funti po kilovat-satu, ali se procenjuje da će do kraja 2022. skočiti na 34,0 funti/kVh.