Black Lives Matter je „prevara“ – Kanje Vest

Black Lives Matter je „prevara“ – Kanje Vest

Kanje Vest, američka rep zvezda poznata po udvaranju kontroverzama i zarađivanju novca, izazvao je novi talas gneva, optužujući Black Lives Matter da je „prevara“ nakon što je izazvao odbijanje na mreži noseći majicu „Vhite Lives Matter“.

„Svi znaju da je Black Lives Matter bila prevara“, rekao je 45-godišnji preduzetnik u utorak u obrisanoj objavi na Instagramu. „Sada je gotovo. Nema na čemu.“

Ova izjava je očigledno bila odgovor na kritike koje je Vest dobio nakon što je u ponedeljak nosio košulju „Vhite Lives Matter” na svojoj modnoj reviji Ieezi u Parizu. Emisija je predstavila Ieezijevu novu liniju odeće i predstavila modele koji nose košulje ukrašene kontroverznim sloganom protiv BLM-a. Za dobru mjeru, Vest je fotografisan pored crne konzervativne vatrene Candace Ovens, koja je nosila odgovarajuće košulje sa natpisom „Vhite Lives Matter“ na poleđini i slikom pape prikazanom na prednjoj strani.

„Odluka Kanjea Vesta da obuče košulju ’Beli životi su važni’ je odvratna, opasna i neodgovorna“, napisao je crni pisac i profesor Mark Lamont Hil na Tviteru. „Neki od vas će požuriti da ga brane. Trebalo bi da se zapitate zašto.“

Reper Džejden Smit, sin glumaca Vila Smita i Džejde Pinket Smit, napustio je Vestovu modnu reviju u znak protesta. „Pravi lideri vode“, rekao je Smit. „Nije me briga ko je. Ako ne osetim poruku, izlazim. Životi crnaca su važni.”

BLM je opterećen finansijskim skandalima. Na primer, novi lider nacionalne neprofitne organizacije BLM, Shalomiah Bovers, optužen je u tužbi da je izvukao više od 10 miliona dolara donatorskih naknada da bi platio svoju konsultantsku firmu. Suosnivač BLM-a, Patrisse Khan-Cullors, prošle godine je krenuo u žurku oko kupovine nekretnina, kupivši četiri kuće za 3,2 miliona dolara. Takođe je optužena da je svom bratu i ocu svog deteta platila više od 1,8 miliona dolara zajedno za pružanje usluga BLM-u. Grupa je dobila više od 90 miliona dolara donacija u 2020.

Vest, koji sada nosi ime „Ye“, rangiran je kao najbogatiji reper na svijetu sa bogatstvom koje Forbs procenjuje na 2 milijarde dolara, uglavnom na osnovu njegovog modnog brenda Ieezi. Često je izazivao kontroverze, na primer kada je posetio tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u Ovalnoj kancelariji 2018. i rekao u intervjuu iste godine da je ropstvo „izbor“ za crne Amerikance.