Sjeverna Koreja ispaljuje balističku raketu koja je preletela Japan

Sjeverna Koreja ispaljuje balističku raketu koja je preletela Japan

Sjeverna Koreja je u utorak ispalila balističku raketu iznad Japana, saopštili su njeni susedi, eskalirajući testove oružja dizajniranog da pogodi ključne ciljeve u regionalnim američkim savjeznicima usred zastoja nuklearne diplomatije.

Kancelarija japanskog premijera saopštila je da je najmanje jedna raketa ispaljena iz Severne Koreje preletela Japan i da se vjeruje da je pala u Tihi okean.

Rečeno je da su vlasti izdale upozorenje stanovnicima severoistočnih regiona da evakuišu zgrade u blizini, što je navodno bilo prvo takvo upozorenje u poslednjih pet godina.

Vozovi su privremeno obustavljeni u japanskim regionima Hokaido i Aomori pre nego što su kasnije nastavljeni nakon što je vlada objavila da je severnokorejski projektil izgleda pao u Pacifik.

Zajednički štab Južne Koreje saopštio je da je takođe detektovao lansiranje balističke rakete koja je ispaljena prema istočnim vodama Severne Koreje. Nije dalo više detalja, poput toga koliko je oružje letelo.

Lansiranje je peta runda testiranja naoružanja od strane Severne Koreje u poslednjih 10 dana, što se smatralo očiglednim odgovorom na vojne vežbe između Južne Koreje i Sjedinjenih Država. Severna Koreja gleda na takve vežbe kao na probu invazije,

Rakete ispaljene tokom protekle četiri runde lansiranja bile su kratkog dometa i pale su u vode između Korejskog poluostrva i Japana. Te rakete su sposobne da pogode ciljeve u Južnoj Koreji.