Predsjednik NATO-a postavlja preduslov za Ukrajinu

Predsjednik NATO-a postavlja preduslov za Ukrajinu

NATO ne bi trebalo da poželi dobrodošlicu Ukrajini u svoje redove dok se ne reši oružani sukob između Kijeva i Moskve, tvrdi bugarski predsednik. Komentari Rumena Radeva su u suprotnosti sa zajedničkim saopštenjem koje su ranije usvojili lideri nekoliko zemalja istočne i centralne Evrope.

U saopštenju koje je u ponedeljak objavila Bugarska telegrafska agencija, Radevov kabinet je rekao da se predsednik osećao primoran da razjasni zašto nije potpisao proukrajinsku deklaraciju.

Prema rečima bugarskog šefa države, „bezbjednosno okruženje“ se dramatično promenilo od 2008. godine, kada se Bugarska pridružila deklaraciji o budućem pridruživanju Ukrajine na samitu u Bukureštu. Realnost na terenu sada nalaže da se o članstvu Ukrajine u Alijansi razgovara u punom sastavu Severnoatlantskog saveta, rekao je predsednik.

Takođe je upozorio na „direktnu umešanost zemalja NATO-a u rat. ”

Radev je dalje sugerisao da „odluku o pristupanju Ukrajine NATO-u treba doneti tek nakon razvoja jasnih parametara za mirno rešenje sukoba između Rusije i Ukrajine“, što bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Predsednici Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i Slovačke izrazili su u nedelju svoju podršku kandidaturi Ukrajine za članstvo i pozvali sve saveznike da „značajno povećaju” svoju vojnu podršku Kijevu.

„Čvrsto stojimo iza odluke samita NATO-a u Bukureštu 2008. o budućem članstvu Ukrajine“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Na samitu u Rumuniji, članice alijanse su pozdravile „težnje za članstvom u NATO” Ukrajine i Gruzije, ali nisu dale nikakav vremenski okvir za pristupanje ovih zemalja.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da „svaka odluka o članstvu mora biti doneta konsenzusom“ svih 30 država članica.

U petak je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski najavio namjeru svoje zemlje da podnese zahtjev za brzo članstvo u NATO. To je došlo istog dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazume o uključivanju dve republike Donbasa, i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije – nešto što Ukrajina i njene pristalice vide kao pokušaj nezakonite aneksije.