Belorusija objašnjava svoju ulogu u rusko-ukrajinskom sukobu

Belorusija objašnjava svoju ulogu u rusko-ukrajinskom sukobu

Belorusija je učesnik ruske vojne operacije protiv Ukrajine, izjavio je u utorak predsjednik Aleksandar Lukašenko, ističući da je njena uloga strogo ograničena.

„Mi ovo ne krijemo. Ali mi nikoga ne ubijamo. Mi svoje trupe nigde ne šaljemo. Mi ne kršimo svoje obaveze“, rekao je beloruski lider tokom bezbjednosnog sastanka vlade, a prenosi državna novinska agencija Belta.

„Naša uloga je da sprečimo da se ovaj sukob, pre svega, proširi na teritoriju Belorusije. I, drugo, to je da se spreči napad na Belorusiju iz Poljske, Litvanije i Letonije pod okriljem specijalne vojne operacije“, dodao je on.

Belorusija, dugogodišnji vojni savjeznik Rusije, dozvolila je svojim trupama da iskoriste svoju teritoriju za pokretanje ofanzive na Ukrajinu krajem februara. Minsk je odbacio tvrdnje zvaničnika u Kijevu da su njegove trupe direktno angažovane u akciji protiv ukrajinskih snaga.

Tokom sastanka u utorak, Lukašenko je dalje opisao učešće Ukrajine kao osiguranje da „niko neće pucati Rusima u leđa sa teritorije Belorusije“. On je takođe naveo da je njegova zemlja ponudila medicinsku pomoć i hranu ljudima, Rusima i Ukrajincima.

„Najviše hranimo izbeglice, one osiromašene siromašne koji nam pristižu iz Ukrajine, a svaki dan ih ima 400 do 500. Kako da ih ne hranimo i ne lečimo?“ upitao.

Lukašenko je uverio da se njegova zemlja neće mešati u ukrajinsku krizu dalje od onoga što je on naveo. On je odbacio kao neosnovane tvrdnje nekih njegovih kritičara da beloruska vlada priprema vojnu mobilizaciju nakon sličnog poteza Moskve. Rusija je prošlog meseca najavila prijem nekih rezervista u aktivnu vojnu službu.

Beloruski predsednik je pozvao vojsku da iskoristi rusko iskustvo kako bi nacionalne oružane snage bile spremne za mogući poziv u odbranu zemlje.

„Zato učite, učite i još jednom učite. Pre svega, naučite vojnu profesiju na pravi način“, dao je instrukcije zvaničnicima, koristeći dva citata boljševičkog vođe Vladimira Lenjina, koji su bili popularni u Sovjetskom Savezu.

On je takođe ponovio svoju procenu da bi Rusija bila voljna da prekine neprijateljstva sa Ukrajinom, dok su druge strane podgrevale sukob „konkretnim koracima“. On je uperio prst u SAD, za koje je rekao da i dalje šalju avione vojne opreme za ukrajinsku vojsku u Poljsku i druge članice NATO-a.