Džek Ma će ustupiti kontrolu nad kineskom Ant Group

Džek Ma će ustupiti kontrolu nad kineskom Ant Group

Džek Ma će ustupiti kontrolu nad kineskim fintech gigantom Ant Group, objavila je kompanija u subotu, nakon napada Komunističke partije na nacionalni tehnološki sektor koji je ciljao na harizmatičnog milijardera.

Jedan od najprepoznatljivijih kineskih preduzetnika, Ma je svojevremeno predstavljao primer generacije kineskih tehnoloških mogula sa svojom ličnom pričom o bogatstvu i sklonošću ka javnom pokazivanju.

Ali bivši nastavnik engleskog jezika povukao se iz javnosti otkako je Peking zapalio Antovu planiranu inicijalnu javnu ponudu u Hong Kongu 2020. godine nakon njegovih bodljikavih komentara o vladinim regulatorima.

Njegova kompanija je u saopštenju u subotu navela da prilagođava svoju vlasničku strukturu tako da „nijedan akcionar, sam ili zajedno sa drugim stranama, neće imati kontrolu nad Ant grupom“.

Izlažući prethodnu složenu strukturu firme, saopštenje je pokazalo da Ma indirektno kontroliše 53,46 odsto Antovih akcija i da ga smatra „kontrolnom osobom“ kompanije.

On će imati samo 6,2 odsto glasačkih prava nakon prilagođavanja, na osnovu informacija u saopštenju.

„Prilagođavanje se sprovodi radi daljeg unapređenja stabilnosti naše korporativne strukture i održivosti našeg dugoročnog razvoja“, navodi se u saopštenju Anta.

Deset pojedinaca — uključujući osnivača, menadžment i osoblje — „nezavisno će vršiti svoja glasačka prava“, navodi se u saopštenju.

Prilagođavanje neće promeniti ekonomske interese nijednog akcionara.

Ant upravlja Alipai-om, najvećom svetskom platformom za digitalno plaćanje, koja se može pohvaliti stotinama miliona mesečnih korisnika u Kini i šire.

Antov planirani IPO bi u to vreme bio svetski rekorder, a njegovo štetno povlačenje usledilo je nekoliko dana nakon što je Ma pokrenuo žestok javni napad na kineske regulatore.

U govoru na samitu u Šangaju, živi tajkun je rekao da banke posluju sa mentalitetom „zalagaonice“ i optužio finansijske nadzornike da guše rast.

Uznemireni Peking je takođe kasnije pogodio Alibabu – internet titana čiji je suosnivač Ma i koji upravlja popularnim kineskim platformama za kupovinu Taobao i Tmall – sa rekordnih 2,75 milijardi dolara kazne zbog navodne nepoštene prakse.

Međutim, u znak da zvanični stisak sada možda popušta, vlasti su prošlog meseca saopštile da je Ant dobio odobrenje da prikupi 10,5 milijardi juana (1,5 milijardi dolara) za svoju filijalu za finansiranje potrošača.

Kancelarija kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje u jugozapadnom gradu Čongkingu dozvoliće kompaniji da poveća svoj registrovani kapital sa osam milijardi juana na 18,5 milijardi juana, navodi se u obaveštenju objavljenom 30. decembra.

Vest o odobrenju učinila je da su akcije Alibabe porasle za skoro devet odsto u trgovanju u Hong Kongu, dok su i druge tehnološke kompanije takođe bile podstaknute u nadi da bi udarce u sektoru mogli ublažiti.

Najnoviji podaci o zaradi Alibabe u novembru pokazali su gubitak od 20,6 milijardi juana u trećem kvartalu. Kompanija po prvi put nije objavila pune podatke o prodaji za svoju kupovinu na Dan samaca 2022. godine.

Festival e-trgovine smatra se važnim merilom kineskog potrošačkog raspoloženja i jednom je video Ma da deli binu sa velikim kineskim i zapadnim slavnim ličnostima, ali je poslednjih godina postao prigušeniji.

Ma je zadržala niži profil od Antove neuspešne IPO, isprekidano pojavljivanjem na dobrotvornim događajima i povremenim boravcima u inostranstvu. On je bio na Tajlandu ove nedelje, izvestio je u subotu Blumberg njuz.