Premijer Britanije postavlja prioritete za zemlju

Premijer Britanije postavlja prioritete za zemlju

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak izložiće u sredu svoje prioritete za 2023, koristeći svoj prvi govor u godini da pokuša da uveri svoju nemirnu Konzervativnu partiju da ima sve što je potrebno da ih vodi u sledeću. nacionalni izbori, prenosi Rojters.

Posle jednog neuspelog pokušaja da postane premijer prošle godine, Sunak je preuzeo posao posle svog prethodnika i svojevremenog rivala, Liz Trus, prinuđena je sa vlasti u oktobru nakon samo 44 dana kada su tržišta odbacila njene nefinansirane planove za smanjenje poreza.

Od tada se suočio sa bezbroj problema – hiljade radnika štrajkovalo je u znak protesta zbog plata, zdravstvena služba je u krizi, inflacija se kreće oko 40-godišnjih maksimuma, a ekonomisti vide da Britanija klizi u dugu recesiju.

Govor u sredu biće koliko izjava o namerama toliko i odgovor kritičarima koji sumnjaju da čovek, koji nije uspeo da pobedi Trusa u trci za lidere konzervativaca u septembru, ima šta je potrebno da pomogne stranci da pobedi na sledećim izborima.

Proglašen od strane njegove kancelarije u Dauning Stritu kao govor kojim će izneti svoje prioritete za narednu godinu i ambiciju za boljom budućnošću Britanije, Sunak (42) će izneti svoju posvećenost da se dugoročno bavi pitanjima kao što su niske stope matematike.

„Ovo je za mene lično. Svaka prilika koju sam imao u životu počela je obrazovanjem koje sam imao sreće da dobijem“, reći će on, postavljajući novu ambiciju da se osigura da svi učenici u Engleskoj uče neki oblik matematike kako bi u dobi od 18 godina.

„I to je jedini najvažniji razlog zašto sam ušao u politiku: da svakom detetu pružim najviši mogući standard obrazovanja… Uz pravi plan – pravu posvećenost izvrsnosti – ne vidim razlog zašto ne možemo da pariramo najboljim obrazovnim sistemima. u svetu.“

U odlomcima govora koji su objavljeni u utorak uveče, njegova kancelarija je dala malo više o njegovim planovima osim uvođenja matematike svim učenicima do 18 godina kako bi poboljšao lošu matematiku, koju je OECD opisao kao da utiče na „posebno veliki procenat odraslih u Engleskoj“.

Ali Sunak, koji je istakao svoje skromne početke u borbi protiv onih koji kritikuju bogatstvo bivšeg partnera hedž fonda, sigurno će otići dalje da bi na Tviteru izložio kako će dostići ciljeve koje je postavio u novogodišnjoj noći.

Zatim je rekao da želi da ljudi osećaju ponos na svoju zemlju, da budu manje zabrinuti za inflaciju, račune za energiju i Nacionalnu zdravstvenu službu, i da veruju u pravičnost, nešto što je rekao može da se postigne hvatanjem u koštac sa ilegalnom migracijom.

Govor neće doći prerano za one u njegovoj vladajućoj Konzervativnoj partiji koji vide male šanse da pobede na sledećim izborima, koji se očekuju 2024. godine.

S obzirom na to da opoziciona Laburistička partija ima jaku prednost u istraživanjima javnog mnjenja, neki konzervativni poslanici i ministri nedeljama su pozivali svog lidera da reaguje i izneo svoju viziju kako bi pokušao da izvuče Britaniju iz njenog krila.