Oko 15 000 djece u Crnoj Gori nije primilo MMR vakcinu

Oko 15 000 djece u Crnoj Gori nije primilo MMR vakcinu

UNICEF, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Svjetska zdravstvena organizacija pridružili su se Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje u pozivu svim roditeljima u Crnoj Gori da vakcinišu svoju djecu protiv zaraznih bolesti, koje mogu predstavljati prijetnju po njihovo zdravlje i razvoj.

Posljednje procjene ukazuju na to da u Crnoj Gori ima oko 15.000 djece predškolskog uzrasta koja nijesu zaštićena od malih boginja, zaušaka i rubele.U protekle dvije decenije, više od 1,1 milijarde djece vakcinisano je širom svijeta, čime je svake godine spaseno 4–5 miliona života. Trenutno raspolažemo bezbjednim i učinkovitim vakcinama za više od 25 bolesti. Zapravo, za 220 godina otkako su u upotrebi, vakcine su spasile više života od bilo koje druge medicinske inovacije u istoriji.

UNICEF i Delegacija EU u Crnoj Gori podržavaju Ministarstvo zdravlja u naporima da poveća stopu rutinske imunizacije u Crnoj Gori i zaštiti svu djecu od zaraznih bolesti.Globalni podaci u vezi s praćenjem stopa rutinske imunizacije pokazuju da mnoge zemlje i dalje prijavljuju poremećaje u ovoj oblasti izazvane pandemijom kovida-19.Napori koji se trenutno ulažu u pogledu imunizacije u Crnoj Gori usmjereni su ka jačanju sistema imunizacije i povećanju zaštite djece od malih boginja, zaušaka i rubele, i dio su dvogodišnje zdravstvene inicijative koju realizuju nacionalne zdravstvene vlasti, uz podršku EU i UNICEF-a. Cilj ove akcije je da se zemlja podrži u efektivnom suočavanju s pandemijom koronavirusa, a istovremeno osigura da se rutinska imunizacija odvija bez prekida, kako bi se spriječila epidemija potencijalno smrtonosnih zaraznih bolesti.

izvor UNICEF

Ostavite odgovor