Njemački proizvođači automobila koji koriste gas suočavaju se sa teškom borbom da postanu zeleni

Njemački proizvođači automobila koji koriste gas suočavaju se sa teškom borbom da postanu zeleni

Kako Njemačka ubrzava ulaganja u obnovljive izvore energije, potrošnja energije njenih proizvođača automobila otkriva koliko je najvažnija industrija u zemlji oslonjena na fosilna goriva, pokazuje Rojtersova analiza podataka o životnoj sredini.

Njihova zavisnost razotkriva prepreke sa kojima se proizvođači automobila suočavaju u transformisanju sopstvene potrošnje energije dok transportni sektor, odgovoran za oko 30% nemačke potrošnje energije, pomera ka elektromobilnosti.

Ruska invazija na Ukrajinu i skok cena gasa pojačali su hitnost nemačke industrije, koja troši još 30% energije u zemlji, da se udalji od fosilnih goriva, sa alatima kao što su kompenzacija ugljenika i sertifikati o obnovljivim izvorima energije koji više nisu dovoljni da bi zadovoljili nove cilj energetske nezavisnosti.

Folksvagen (VOVG_p.DE) je zavisio od neobnovljivih izvora energije za oko 80% svojih potreba, dok je za BMV (BMVG.DE) ta cifra bila preko 60%, prema podacima Carbon Disclosure Project-a (CDP) za 2021., na osnovu 2020. brojke koje su dale kompanije.

Više od polovine potrošnje energije proizvođača automobila bilo je iz fosilnih goriva, a najveći dio iz prirodnog gasa, pokazali su CDP podaci – najveće svetsko skladište ekoloških podataka.

Dok proizvođači automobila sve više imaju sopstvene generatore energije iz obnovljivih izvora na licu mesta, oni su pokrivali minimalnu količinu njihovog globalnog energetskog apetita – oko 1% za Folksvagen i još manje za Mercedes-Benz i BMV, prema podacima.

Mercedes-Benzova energetski najefikasnija fabrika u Sindelfingenu dobija 30% svoje energije preko solarnih panela na krovu, rekao je proizvođač automobila.

Početkom aprila je saopšteno da obnovljivi izvori energije pokrivaju 45-50% svojih energetskih potreba u ovom trenutku, i da ima za cilj da 15% bude zadovoljeno putem obnovljivih generatora energije na lokaciji do 2030. godine. pročitajte više

BMV-ova fabrika u Lajpcigu, koja proizvodi električni i3, proizvodi 20 odsto energije potrebne za proizvodnju iz četiri vetrenjače na licu mesta, navodi se u saopštenju.

Kompanija je odbila da kaže koliki se deo njene ukupne potrošnje energije širom Nemačke proizvodi iz obnovljivih izvora na lokaciji ili van nje, ali je portparol rekao da to „nije dovoljno da nas pokrije ako se gas isključi“.

Teslina (TSLA.O) nova fabrika u Gruenhajdu ima solarne panele na krovu, ali portparol nije odgovorio na zahtev za komentar o kapacitetu panela ili da li elektrana ima neke druge obnovljive izvore energije.

„Važno je da su kompanije otvorene u vezi sa električnom energijom koju troše“, rekla je Silke Mooldijk, istraživač energije u istraživačkom centru za životnu sredinu Nev Climate Institute, koji prati mješavinu energije i ugljenični otisak velikih kompanija.

„Oni imaju važnu ulogu u podsećanju ljudi da ima još mnogo posla.

Podaci nemačke agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je polovina industrijske potrošnje energije u zemlji u 2020. dolazila iz gasa ili uglja, od čega je najveći deo isporučivala Rusija.

Bosch (ROBG.UL), najveći svetski dobavljač automobila, rekao je Rojtersu da zadovoljava samo oko 1% svojih energetskih potreba širom sveta kroz proizvodnju obnovljive energije na licu mjesta, pri čemu se najveći deo dobija iz solarnih panela u Indiji. Njegov cilj je da se ovo poveća na 5% do 2030. godine, rekao je portparol.

BMV je u svojim odgovorima na CDP upitnik naveo da je 39,5% njegove globalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, uglavnom na osnovu električne energije koju je kupio na otvorenom tržištu.

Ali više od polovine obnovljive energije koju kupuje BMV kupuje se u obliku takozvanih „razdvojenih energetskih sertifikata“ koje prodaju dobavljači iz obnovljivih izvora. Ovo omogućava BMV-u da signalizira potražnju za obnovljivom energijom na tržištu što bi trebalo da podstakne ulaganja u više kapaciteta – ali to ne znači da obnovljiva energija zapravo teče u pogone proizvođača automobila.

Štaviše, prevelika ponuda sertifikata iz decenijama starih evropskih hidroelektrana znači da njihova prodaja ne mora nužno da podstakne nove investicije, rekao je energetski istraživač Kristof Rihman iz konsultantske kuće Frontier Economics.

„Cijela stvar bi bila manje problematična da trgovina sertifikatima zelene energije nije poput obrtne berze… ovaj problem se ne može izbeći osim ako ne postoji transparentnost za sve potrošače o porijeklu električne energije koju kupuju, kako bi oni mogli da napravite svestan izbor“, rekao je Rihman.

BMV je rekao da radi na podsticanju izgradnje novih elektrana putem direktnih ugovora sa dobavljačima i da istražuje kako bi mogao povećati udeo energije koja se dobija na licu mjesta.

U svom pokušaju da se oslobode fosilnih goriva, proizvođači automobila moraju pronaći alternative za grejanje proizvodnih hala i farbara, koje se trenutno obavljaju prvenstveno na gas.

Pored traženja alternativnih oblika energije, Mercedes-Benz pokušava jednostavno da smanji svoju potražnju za toplotom održavajući proizvodne hale hladnijim, rekao je njegov šef finansija Harald Vilhelm tokom poziva o zaradi ranije ove nedelje.

Samo 12-13% grejanja koje troše tri glavna proizvođača automobila proizvedeno je iz obnovljivih izvora, pokazali su podaci Carbon Disclosure Project.

Neki proizvođači automobila, uključujući Porše i Audi, koriste kombinovane toplotne i elektrane, koje proizvode toplotu sagorevanjem otpada biomase, ali obično nema dovoljno biomase da bi se to uradilo u velikom obimu, rekao je Albert Vaas, stručnjak za automobile i partner u Boston Consulting Group. „Struju je lakše ozelenjavati“, rekao je šef proizvodnje Mercedesa Joerg Burzer na nedavnoj konferenciji. „Energija je teža.“

izvor Rojters

Ostavite odgovor