Novi lijek protiv karcinoma se pokazao efikasnim, možemo ga očekivati u praksi u naredne dvije godine

Novi lijek protiv karcinoma se pokazao efikasnim, možemo ga očekivati u praksi u naredne dvije godine

Internista onkolog, načenik Instituta za onkologije KCCG Nikola Milašević ističe da novi lijek koji se pokazao efikasan u liječenju karcinoma rektuma može se očekivati u praksi u naredne dvije godine, prenosi RTCG.

Naglašava da je Crna Gora po listi novih ljekova za liječenje onkoloških pacijenata na čelu u regionu, te da situacija sa brojem ovih pacijenata nije dobra, odnosno da je i Balkan, kao i čitav svijet u pandemiji malignih oboljenja.

Kako je naglasio, gostujuću u Jutarnjem programu TVCG, radi se o maloj studiji koja je obuhvatila 14 pacijenata, obavljena je u Njujorku, a rezultatu su bili jako dobri.

– U pitanju je primjena poznatih ljekova iz grupe imuno terapije, ali ovog puta su primijenjeni kod pacijenata sa karcinomom rektuma prije nego su operisani i kod svih 14 postignuti su nezapamćeni rezultati, karcinom je nestao. Treba, ipak, sačekati rezultate neke veće studije, jer se ovdje radi o jednoj podgrupi pacijenata sa specifinim okolnostima, i njih je svega pet odsto od ukupnog broja oboljelih od ove vrste karcinoma. Što se tiče Crne Gore takvih pacijenata bi godišnje imali sedam do deset, pa se jako zalažem da kada imamo lijek koji je efikasan da se primjenjuje u praksi. Nadam se i da će u narednom godinama imati priliku da ga koristimo kod ovih pacijenata – kazao je Milašević.

Napominje da je lista ljekova kojom raspolažemo, u odnosu na našu ekonomsku situaciju, odlična. Lista se ažurira dva puta godišnje i kada uporedimo sa regionom onda je CG na čelu.

Milašević naglašava da se u ovoj oblasti stvari mijenjaju velikom brzinom, mnogo je istraživanja u svijetu i gotovo svakodnevno, a sigurno nedjeljno pojave se novi ljekovi i napreduje se u liječenju.

– Nažalost imamo sve veći broj pacijenta i ova bolest je na drugom mjestu po smrtnosti u svijetu. Evropa je u epicentru tih dešavanja i koliko se brzo širi koristimo naziv pandemija. U Evropi je 20 odsto novooboljelih na svijetu, a Balkan je epicentar tog epicentra sa visokom incidencijom i visokom smrtnošću. Ono što nas u regionu sve povezuje je nedostatak novca za liječenje i kadra, ali ne fali nam motivacije i energije da poboljšamo sistem – ističe Milašević.

Institut za onkologiju i Specijalna bolnica u Brezoviku, kako dodaje, su jedine koje liječe onkološke pacijente, a u njima radi svega desetak medikalnih i desetak radijacijskih onkologa i veliki je pritisak da se primi veliki broj pacijenata.

„Institut je otvoren 2010. i tada smo ima 18.000 pregleda godišnje, a danas 33.000. Gotovo duglo više, a sa istom infrastrukturom. Naglašavam medicinsko osoblje ulaže veliku energiju da ovi pacijenti budu liječeni na najbolji mogući način, a zahvalnost dugujemo i pacijentima koji imaju razumijevanja ukoliko se pojave određena čekanja ili zastoji u terapiji“, kaže Milašević.

Što se tiče HPV vakcine, ističe da raduje što će vakcinacija početi u septembru.

– Rak grlića materice je jedan od rijetkih koji se može spriječiti, a vakcinacija je jedan od načina. U Crnoj Gori taj karcinom je na četvrtom mjestu po incidenciji obolijevanja. Da napravimo paralelu u Velikoj Britaniji i Švedskoj ona je na 20 mjestu. SZO je ove godine kao primarni cilj imenovao borbu protiv karcinoma grlića materice i to na način da vakcinom bude pokriveno 90 odsto populacije i skriningom 70 odsto, i na taj način bi do 2030. snizili stopu ove boleti da bi bila u kategoriji rijetkih – objašnjava Milašević.

Napominje da je vakcina bezbjedna, i njena efikasnost je veća što se primi u ranijoj dobi. Kao dobar primjer naveo je Sloveniju. 60 godina prošlog vijeka ona je bila na vrhu po broju oboljelih od karcinoma grlića materice sa 27 žena na 100.000, da bi skriningom i vakcinacijom sada bila sa najnižom stopom, pa su prošle godine imali sedam oboljelih na 100.000 stanovnika. Da bi uporedili prošle godine za Crnu Goru prosjek je bio 106 oboljelih žena.

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe je, kako je kazao Milašević, političko pitanje i pokušaj da se preskoče stepenice za legalizaciju kanabisa uopšte.