Hitne zdravstvene situacije: najviši oblik upozorenja SZO

Hitne zdravstvene situacije: najviši oblik upozorenja SZO

Stručnjaci Svijetske zdravstvene organizacije (SZO) sastali su se u četvrtak kako bi procijenili da li majmunske boginje predstavljaju međunarodnu vanrednu situaciju, njen najviši oblik uzbune. Ranije je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija: COVID-19 (2020), izbijanje ebole u ​​Demokratskoj Republici Kongo ( 2019), Zika virus (2016), poliomijelitis (2014), izbijanje ebole u ​​Zapadnoj Africi (2014) i virus H1 koji je izazvao pandemiju gripa (2009).

SZO ne proglašava pandemiju, ali je počela da koristi termin za opisivanje COVID-19 u martu 2020. Za mnoge vlade, to je – umesto ranijeg proglašenja vanredne situacije od strane SZO – bio trenutak kada su počele da preduzimaju stvarne mere kako bi pokušale da obuzdaju bolest, za koju se pokazalo da je prekasno da napravi razliku.

Ostale epidemije, poput žute groznice u Angoli i Demokratskoj Republici Kongo 2016. godine, procenio je komitet SZO, ali na kraju nisu ispunili kriterijume: neobičan događaj koji se širi na međunarodnom nivou i za koji je potrebna saradnja među zemljama.

Deklaracija u velikoj meri služi da skrene pažnju i zvanično ne otključava finansiranje ili nove mere, iako može dati veću težinu savetima SZO i akcijama koje su preduzele zemlje. Stručni komitet daje preporuku, ali konačnu odluku donosi generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreiesus.

Evo detalja:
COVID-19
Nedavne procene SZO sugerišu da je oko 15 miliona ljudi možda umrlo od posledica pandemije COVID-19.
Agencija UN je proglasila vanredno stanje u januaru 2020, otprilike mesec dana nakon prvih izveštaja o novom koronavirusu iz Vuhana u Kini.

Nezavisna komisija koju je imenovala SZO rekla je nedavno da je agencija trebalo ranije da proglasi novu epidemiju korona virusa u Kini međunarodnom vanrednom situacijom.
EBOLA U DEMOKRATSKOJ REPUBLICI KONGO

Komitet SZO za hitne slučajeve za ebolu proglasio je epidemiju međunarodnom vanrednom situacijom u julu 2019. godine, nakon što su vlasti u DRC-u već provele godinu dana boreći se protiv ove bolesti u zoni aktivnog sukoba. Bilo je 3.481 zaraženih i 2.229 umrlih.
ZIKA

SZO je 2016. godine proglasila zika vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja. Zika se proširio na više od 60 zemalja i teritorija otkako je epidemija identifikovana u Brazilu 2015.

Do novembra 2016, kada je SZO proglasila kraj vanrednog stanja, bilo je oko 2.300 potvrđenih slučajeva beba rođenih sa mikrocefalijom širom svijeta, većina u Brazilu.

Mikrocefalija je stanje uzrokovano virusom, a obeleženo je abnormalno malim glavama koje mogu dovesti do razvojnih problema.
POLIO

SZO je 2014. godine proglasila ponovnu pojavu poliomijelitisa kao vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja, a oznaka se i dalje primenjuje na bolest koja može paralizovati i ubiti decu.

Neuspeh Pakistana da zaustavi širenje bolesti pokrenuo je globalne mere, koje su se odnosile i na Siriju i Kamerun. Broj slučajeva poliomijelitisa u Pakistanu porastao je sa 58 u 2012. na 93 u 2013, više od petine od ukupno 417 u svijetu.
EBOLA U ZAPADNOJ AFRICI

Izbijanje ebole u ​​Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji između 2013. i 2016. ubilo je najmanje 11.300 ljudi, više od svih drugih poznatih epidemija ebole zajedno.

Širenje hemoragijske groznice takođe je koštalo privrede te tri zemlje procenjenih 53 milijarde dolara, prema studiji iz 2018. u Journal of Infectious Diseases.
SVINJSKI GRIP

Pandemija svinjskog gripa iz 2009. godine ubila je oko 284.500 ljudi, što je oko 15 puta više od broja potvrđenog laboratorijskim testovima u to vreme, prema međunarodnoj grupi naučnika.

Studija iz 2012. u časopisu Lancet Infectious Diseases kaže da je broj žrtava mogao biti čak 579.000 ljudi. Prvobitni broj, koji je sastavila SZO, iznosi 18.500.

izvor Reuters