Abortusi ljekovima su pod kritikom

Abortusi ljekovima su pod kritikom

Abortusi lekovima postali su preferirani metod za okončanje trudnoće u SAD čak i pre nego što je Vrhovni sud poništio Roe protiv Vejda. Obično uključuju uzimanje lekova na recept u razmaku od dva dana – kod kuće ili u klinici.

Procedure abortusa su invazivna medicinska tehnika koja prazni matericu. Ponekad se nazivaju hirurškim abortusima, iako ne uključuju operaciju.

U Sjedinjenim Državama, abortus tabletama obično uključuje lekove mifepriston i misoprostol. Kako sve više država traži ograničenja za abortus, očekuje se da će potražnja za pilulama rasti. Ali bili su na meti neprijatelja abortusa, uključujući hrišćanske konzervativce koji su podneli tužbu u Teksasu tražeći da ponište odobrenje Uprave za hranu i lekove za mifepriston. Ročište po tužbi održano je u sredu.

Prvo se uzima mifepriston, koji se proguta na usta. Lek širi grlić materice i blokira efekte hormona progesterona, koji je potreban za održavanje trudnoće.

Mizoprostol, lek koji se takođe koristi za lečenje čira na želucu, uzima se 24 do 48 sati kasnije. Pilula je dizajnirana da se rastvori kada se stavi između desni i zuba ili u vaginu. Uzrokuje grčeve i kontrakcije materice, izazivajući krvarenje i izbacivanje trudničkog tkiva.

Dok je kombinacija dva leka nešto efikasnija, misoprostol se ponekad koristi sam za abortuse. Ta praksa je češća u zemljama u kojima je mifepriston zabranjen, ali su se klinike u SAD spremale da pređu na jedan lek ako tužba pobedi.

Lekovi za abortus su dozvoljeni za upotrebu do 10. nedelje trudnoće.

Pilule se mogu uzimati u ordinaciji ili klinici, gde pacijenti ponekad prethodno imaju ultrazvuk ili laboratorijske testove. Neki provajderi takođe nude pilule putem telezdravstvenih poseta, a zatim pacijentima šalju lekove poštom.

Upotreba pilula je u porastu poslednjih godina i one čine više od polovine svih abortusa u SAD.

Studije i dokazi o stvarnoj upotrebi pokazuju da kada se uzimaju zajedno, pilule su bezbedne i efikasne do 99%. Neželjeni efekti mogu uključivati mučninu, povraćanje i dijareju.

Krvarenje je normalno. Veoma teško krvarenje – namakanje više od dva jastučića na sat duže od dva sata – nije uobičajeno, ali zahteva medicinsku pomoć.

Dr Stephanie Rand, ginekolog i specijalista za abortuse iz Njujorka iz grupe za zastupanje Lekari za reproduktivno zdravlje, kaže da testovi na trudnoću ne bi trebalo da se koriste odmah da bi se utvrdilo da li je abortus bio uspešan jer hormon trudnoće može da se zadrži u telu tokom nekoliko nedelja. Krvarenje, sa krvnim ugrušcima koji uključuju tkivo svetlije boje, znaci su uspeha, rekla je ona.

Ozbiljne komplikacije su veoma retke. Uprava za hranu i lekove kaže da je više od 3,7 miliona američkih žena koristilo mifepriston otkako je odobren pre više od 20 godina. Agencija je primila 26 izveštaja o smrti žena koje su koristile lek, uključujući dve koje uključuju vanmaterične trudnoće, koje rastu van materice.

Lekovi se ne preporučuju određenim pacijentima, uključujući one sa sumnjom na ektopičnu trudnoću ili sa implantiranim IUD uređajima za kontrolu rađanja.

Troškovi se razlikuju u zavisnosti od lokacije, ali su slični procedurama abortusa i mogu iznositi više od 500 dolara. Pokriće zdravstvenog osiguranja varira, pri čemu neki planovi čine tablete besplatnim ili jeftinim, a drugi ih uopšte ne pokrivaju.

Mifepriston se prodaje pod brendom Mifeprek, a misoprostol pod brendom Citotec, ali obe pilule su dostupne kao generički lekovi.

FDA je odobrila mifepriston za prekid trudnoće 2000. godine, kada se koristi sa misoprostolom. U to vreme je nametnulo nekoliko ograničenja u pogledu načina na koji se lek može prepisivati i izdavati.

U decembru je agencija ukinula najveće ograničenje: zahtev da pacijenti lično preuzimaju lek. FDA je saopštila da je naučni pregled upotrebe leka – uključujući i tokom pandemije COVID-19 – pokazao da žene mogu bezbedno da dobiju pilule poštom nakon onlajn konsultacija, bez ikakvog povećanja neželjenih efekata ili komplikacija.

Odluka je omogućila dostavu tableta poštom širom zemlje, što je promena koju su dugo tražili grupe medicinskih stručnjaka i pristalice prava na abortus. Ipak, milioni žena će imati problema sa pristupom pilulama zbog mnoštva državnih zakona koji ciljaju na abortus u celini i posebno na pilule.

Očekuje se da će oko polovine američkih država zabraniti ili u velikoj meri ograničiti abortus.

Pravni stručnjaci predviđaju godine sudskih bitaka oko pristupa pilulama, dok zagovornici prava na abortus donose testove kako bi osporili državna ograničenja.

Postoje jaki argumenti i presedani na obe strane, primećuju stručnjaci, iako malo izvesnosti o tome koja bi strana mogla da prevlada.

Odeljenje za pravosuđe Bajdenove administracije već je najavilo planove za osporavanje državnih ograničenja za pobačaj lekova. A saveznim advokatima će se verovatno pridružiti i spoljne strane, uključujući grupe za prava na abortus kao što je Planirano roditeljstvo, pa čak i kompanije koje proizvode pilule.

Glavni argument protiv ograničenja na pilule verovatno će biti dugogodišnji princip da savezni zakoni, uključujući odluke FDA, sprečavaju državne zakone. Zaista, nekoliko država je ikada pokušalo da u potpunosti zabrani lek koji je odobrila FDA zbog prošlih presuda u korist agencije.

Ipak, države sa potpunim zabranama abortusa će ih verovatno tumačiti kao zabrane pilula za abortus. Mnogi zakoni ne prave razliku između postupaka abortusa i abortusa lekovima.

„Kratkoročno, one države koje zabranjuju abortus će pretpostaviti da njihove zabrane uključuju i abortus lekovima i da će to biti zabranjeno“, rekla je Greer Donlei, profesorka specijalizovana za zaštitu reproduktivnog zdravlja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu.

Čak i ako su opšte zabrane uspešno osporene, 15 država ima ograničen pristup pilulama za abortus, uključujući šest za koje je potrebna lična poseta lekaru. Ti zakoni bi mogli da izdrže sudske izazove. Države su dugo imale vlast nad načinom na koji lekari, farmaceuti i drugi pružaoci usluga praktikuju medicinu.

Države takođe postavljaju pravila za telemedicinske konsultacije koje se koriste za prepisivanje lekova. Generalno, to znači da bi zdravstveni radnici u državama sa ograničenjima na pilule za abortus mogli da se suoče sa kaznama, kao što su novčane kazne ili suspenzija licence, zbog pokušaja slanja pilula putem pošte.

Žene su već putovale preko državnih granica do mijesta gde je lakši pristup tabletama za abortus. Očekuje se da će se taj trend povećati.