Trka za Oskare: Sat otkucava za ljubitelje filmova koji su nominovani

Trka za Oskare: Sat otkucava za ljubitelje filmova koji su nominovani

Filmofila iz Oklahoma Sitija, Elisa Man ima malo vremena za gubljenje, jer treba da precrta još samo četiri filma sa svoje liste Oskara prije nego što se nedjeljna dodjela Oskara počne prenositi: dva animirana filma, jedan za kinematografiju i drugi za kostimografiju .

U oblasti zaliva San Franciska, Stivu Tornelu je ostao samo jedan — najnoviji „Avatar“ — pre nego što može pošteno da proceni svih 10 nominovanih za najbolji film.

U savršenom multiverzumu, vreme bi se savijalo da bi ljubiteljima filmova omogućilo da gledaju bilo šta bilo gde, odjednom. Ali u stvarnom svetu, a ne u onom gustim očima, vreme nastavlja da otkucava i to otežava stvari za okorele filmske entuzijaste koji se nadaju da će ispuniti svaku zagradu u svojim ličnim listama Oskara.

„Ostala su mi četiri filma za Oskara u potrazi za gledanjem svih onih koji su nominovani za sliku/glumu/zanat, itd“, napisao je Man u tvitu, „i ovo mi se nekako čini nepremostivim.

Kako jeste, promena vremena u nedelju ujutru (ne zaboravite da proletite unapred) značiće sat manje za pijanstvo.

„Ja sam osoba koja napreduje pod pritiskom, kao da mi je potreban rok. Tako da je dobro što je ovde“, rekao je Man, 31-godišnji marketinški stručnjak tokom telefonskog poziva. „Sada moram da ih gledam.“

Gledaće dve ili tri subote i sačuvaće sve što je preostalo za nedelju pre ceremonije. Od Nove godine, pogledala je skoro 30 nominovanih filmova, eskalirajući svoj projekat kada su nominacije objavljene krajem januara. Ona je priznala da nema dovoljno vremena da se pogledaju nominovani u nekoliko kategorija, uključujući dokumentarne filmove.

Bili bi potrebni dani bez sna da se pogleda svaki od više od 50 filmova koji su dobili barem jednu nominaciju u bilo kojoj od otprilike dvadesetak kategorija koje su nagrađene.

Teoretski, birači akademije bi trebalo da gledaju svaki film. Ali čak i za profesionalce, to se očigledno ne dešava. Uostalom, da li neko zaista ima vremena?

Tornelo, mladi scenarista i kreativni direktor jedne tehnološke kompanije, pokušava da nađe vremena ovog vikenda da konačno ode u bioskop da pogleda „Avatar: Put vode“, poslednji film na njegovoj listi.

„Trenutno imam mnogo toga na tanjiru“, rekao je. „To je film za koji znam da moram da pogledam u pozorištu da bih dobio puno iskustvo.

Većinu ostalog gledao je kod kuće preko servisa za striming.

Privučen svim zujanjem, video je „Sve svuda odjednom“ ubrzo nakon što je objavljen prošlog proleća. Ranije ovog meseca je gledao „Žene govore“.

„Pokušavam da vidim što je moguće više filmova, onih za koje mislim da će biti nominovani, pre nego što budu nominovani za Oskara“, rekao je Tornelo. „Samo želim da ih sve ubacim kako bih zaista mogao da uživam u emisiji.

Kao i Man, Džejms Brambl je već video sve nominovane za najbolje slike i još mnogo toga.

„Tako da sam video svaku sliku nominovanu za najbolji međunarodni film, najbolji dokumentarni film, najbolji animirani film i pre nedelje uveče ću završiti“, rekao je on, rekavši da ima još nekoliko u kategorijama kratkih filmova za koje ne bi trebalo mnogo vremena gledati.

Svake godine sigurno će biti nominovani filmovi za koje smatra da su gubljenje njegovog vremena. Ne ove godine, rekao je.

„Zaista mi se dopalo, do sada, sve što sam video. Da, dobra je godina“, rekao je Bramble, advokat iz Solt Lejk Sitija.

Man se nada da će otkucati sat.

Na njenoj listi za gledanje ovog vikenda: animirani film prikazuje „Mačak u čizmama: Poslednja želja“ i „Pocrveni“, kao i „Mrs. Haris ide u Pariz“ za kostimografiju i „Bardo, lažna hronika šačice istina“ za kinematografiju.

Trebalo je ranije da počne, priznala je.

„To je nešto o čemu sam oduvek razmišljala da radim, ali je izgledalo kao prevelik projekat“, rekla je ona. Ali sa dubokom zimskom zastojem, trebao joj je izlaz. „Volim filmove. I tako sam mislio da će ovo biti zabavno.“