Ovo je zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi

Ovo je zemlja u kojoj se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi

Svi sanjamo o zemlji u kojoj ćemo raditi manje, zarađivati više i živjeti duže. Možda ovo mjesto djeluje kao zemlja iz snova, ali službena statistika kaže da postoji.

Parametri koji su uzeti u obzir u okviru istraživanja Quality of Life na Sveučilištu Oxford prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati nedjeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Na temelju zadatih kriterijuma, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kojem poslodavci nagrađuju zaposlene s više godišnjeg odmora što su starije životne dobi.

Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odmora.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte cijelu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

– Luksemburg

– Austrija

– Danska

– Norveška

– Finska

– Švedska

– Francuska

– Bjelorusija

– Holandija

– Švajcarska

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati nedjeljno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu zajamčeni plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosjeku 46 sati nedjeljno. S obzirom da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena.

Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega pet dana godišnjeg odmora, u Meksiku šest, a u Maleziji osam, piše Nova.rs.