Nastavak ‘Crnog pantera’ zapalio je blagajne

Nastavak ‘Crnog pantera’ zapalio je blagajne

Avantura studija Marvel „Crni panter: Vakanda zauvek” dovela je publiku u bioskope širom svijeta tokom vikenda, prodavši ulaznice od procijenjenih 330 miliona dolara i postavivši novembarski rekord u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Nastavak blokbastera „Crni panter“ nominovanog za Oskara za 2018. zaradio je oko 180 miliona dolara u domaćim bioskopima od četvrtka uveče do nedelje, saopštio je distributer Volt Dizni (DIS.N). To je bio najveći ukupni iznos ikada za otvaranje filma u novembru, nadmašujući 158,1 milion dolara za film iz 2013.

„Igre gladi: Zapaljenje“.

Van domaćeg tržišta, „Vakanda Forever“ je od srede do nedelje zaradio oko 150 miliona dolara. Ona je rangirana kao najuspešnije holivudsko izdanje na svim tržištima.

Rezultati su dali podsticaj bioskopima, koji su se borili da se vrate na nivoe prodaje karata pre pandemije. Domaći total rangiran je kao 13. filmski debi svih vremena.

„Jedno od 15 najboljih otvaranja svih vremena govori mi da je blagajna prilično zdrava kada publika ima šta da vidi“, rekao je Džef Bok, viši medijski analitičar u Ekhibitor Relations Co. „Marvel uvek iznova nudi nešto što publika želi videti.“

Originalni „Crni panter“, sa Čedvikom Bosemanom u glavnoj ulozi kralja T’Čale, probio se kao prvi film o superherojima sa pretežno crncima. Film je zaradio 1,3 milijarde dolara na svetskim blagajnama tokom svog prikazivanja i postao je jedini film o superherojima ikada nominovan za najbolji film na Oskarima.

Marvel je morao da preradi „Vakanda zauvek” nakon što je Boseman umro od raka 2020. neposredno pre nego što je snimanje trebalo da počne.

Studio je odlučio da ne postavi još jednog glumca u ulogu T’Challe. Umesto toga, pisac i reditelj Rajan Kugler napravio je novi film koji se usredsređuje na T’Čalinu mlađu sestru Šuri (Leticija Rajt), njegovu majku kraljicu Ramondu (Anđela Baset) i druge žene koje pomažu da vode tugujuću naciju.

Filmski kritičari pohvalili su nastavak, rekavši da je Marvel uspeo da oda počast Bosemanu, dok je ponudio ubedljiv film uprkos gubitku popularnog glavnog lika.

Film je dobio 84% pozitivne ocijene filmskih kritičara i 95% pozitivne publike, u recenzijama prikupljenim na veb stranici Rotten Tomatoes.

Bok je rekao da njegovo lokalno pozorište vrvi od prepune publike za jednu od prvih projekcija „Vakanda zauvek“. „To nisam video mesecima“, rekao je.

Prema Comscore-u, prodaja karata od godine do danas iznosi 6,5 milijardi dolara do nedelje na domaćem tržištu. To je 33 odsto manje u odnosu na 2019. godinu pre pandemije.

Problem je tanka ploča filmova, rekao je Bock. Mnogi holivudski studiji se i dalje suočavaju sa kašnjenjima produkcije izazvanih COVID-om. Broj širokih izdanja u 2022. godini manji je za 37% u odnosu na 2017. godinu.

Pozorišta očekuju Diznijev „Avatar: Put vode“ u decembru, a veći broj filmova 2023. godine, kako bi povećali prodaju karata.