Kanada zabranjuje prodaju novih pištolja i uvoz u poslednjoj akciji oružja

Kanada zabranjuje prodaju novih pištolja i uvoz u poslednjoj akciji oružja

Propisi kojima se zabranjuje prodaja, kupovina ili prenos oružja u Kanadi stupaju na snagu u petak, rekao je kanadski premijer Džastin Trudo u saopštenju, dodajući da ta mjera takođe blokira uvoz novonabavljenih pištolja.

Zamrzavanje oružja najavljeno je u maju zajedno sa predloženim zakonom kojim bi se implementirale najjače mere kontrole oružja u zemlji u poslednjih 40 godina, kao deo Trudoovog „sveobuhvatnog plana vlade za borbu protiv nasilja nad oružjem“, saopštila je njegova kancelarija.

„Naša je dužnost da preduzmemo hitne mjere da uklonimo ovo smrtonosno oružje iz naših zajednica“, rekao je Trudo u pisanoj izjavi, navodeći sve veće nasilje iz pištolja.

Kanadski ministar za javnu bezbjednost Marko Mendičino nazvao je to „najznačajnijom akcijom zemlje protiv nasilja nad oružjem u jednoj generaciji“, dodajući: „Nacionalno zamrzavanje će se pozabaviti alarmantnom ulogom pištolja u kriminalu, rodno zasnovanom nasilju i još mnogo toga“.

Kanada ima strožije zakone o oružju od Sjedinjenih Država, ali Kanađani mogu posedovati vatreno oružje uz dozvolu. Neko vatreno oružje takođe mora biti registrovano.

Stopa ubistava oružjem u Kanadi je samo delić stope u Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci iz 2020. godine, ali je i dalje viša od drugih bogatih zemalja i raste, pri čemu je pištolj glavno oružje korišćeno u većini nasilnih zločina u vezi sa vatrenim oružjem između 2009. i 2020. .

Trudoova vladajuća liberalna vlada predstavila je zakon C-21 za borbu protiv nasilja vatrenim oružjem, a njegova kancelarija je saopštila da će akcija od petka pomoći da „kanađani budu bezbedni“ dok se o zakonu raspravlja.

U skladu sa izvršnom akcijom, sve prijave za oružje podnete prije petka i dalje će biti obrađene, saopštila je Trudoova kancelarija.