Kongresmenka kritikuje opsednutost Putinom među američkoj eliti

Kongresmenka kritikuje opsednutost Putinom među američkoj eliti

Američka vlada treba da usmjeri svoje vojne napore na narko kartele umesto da opseda ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nagovestila je republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin na Tviteru, tvrdeći da ako Vašington dovede u red svoju energetsku bezbjednost, sledi i nacionalna bezbednost.

„Ponašajte se prema kartelima kao što želite da se odnosite prema Putinu“, napisao je Grin na Tviteru, ističući da kriminalne bande „zarađuju milijarde od trgovine ljudima i droge ubijajući preko 300 Amerikanaca [po]dnevno“.

Zemlja takođe treba da da prioritet svojoj domaćoj industriji nafte i gasa kako bi „ojačala nacionalnu bezbednost i odvratila neprijatelje“, nastavila je ona.

Grin je tvitovao kao odgovor bivšem državnom sekretaru Majku Pompeu, koji je tvrdio da konzervativci moraju da „izvedu slučaj“ da je „pomaganje Ukrajini da pobedi Putina u našem interesu“. Razvijanje tog narativa bi „ojačalo našu nacionalnu bezbednost, odvratilo neprijatelja i smanjilo troškove za Amerikance“, tvrdi bivši diplomata.

To nije prvi put da je predstavnik Gruzije kritikovao velikodušnost Bajdenove administracije u odnosu na Kijev, koji je ove godine samo od SAD dobio 54 milijarde dolara, od čega više od polovine u vojnoj pomoći. Grin je uoči dana izbora tvrdio da ako republikanci ponovo zauzmu Dom, „ni jedan peni neće otići Ukrajini“, optužujući Demokratsku stranku da daje prednost svom proki ratu u odnosu na probleme na južnoj granici SAD.

Grin je prošle nedjelje pobjedila na reizboru sa značajnom razlikom, uprkos tome što joj je prošle godine oduzeta dužnost u odboru zbog prethodne podrške KAnonu i srodnim „teorijama zavere“ na društvenim medijima. Lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti obećao je da će je ponovo imenovati u odbore ako njihova stranka ponovo preuzme Predstavnički dom, što je mogućnost koja ostaje otvorena dok se glasovi nastavljaju brojati.

Prošlog meseca, Uprava za energetske informacije oglasila je alarm da je u SAD ostalo manje od mesec dana dizel goriva. Upitana kako planira da reši problem, Bajdenova administracija je umanjila zabrinutost novinara, obećavajući da će nastaviti da izvozi domaće snabdevanje u Evropu, koja je teško pogođena povećanjem cena nakon sankcionisanja ruske nafte i gasa.

Pompeo, koji je vodio CIA-u prije nego što ga je bivši predsednik Donald Tramp imenovao da vodi Stejt department, potvrdio je da razmišlja o predsjedničkoj kandidaturi 2024. godine, „bez obzira ko sve odluči da uđe“ – verovatno se misli na Trampa, koji je još uvek nije zvanično proglasio svoju kandidaturu za predstojeće izbore uprkos tome što je bacio senku na potencijalne rivale kao što je guverner Floride Ron DeSantis posle ovomjesečnih poluizbora.