Zelenski i premijer Češke potpisali su deklaraciju podrške ulasku Ukrajine u NATO

Zelenski i premijer Češke potpisali su deklaraciju podrške ulasku Ukrajine u NATO

Tokom sastanka u ponedeljak u Kijevu, predsjednik Volodimir Zelenski i premijer Češke Republike Petr Fiala potpisali su Zajedničku deklaraciju o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na poruku iz kabineta predsjednika.

Deklaracija definiše „prioritetne oblasti saradnje Ukrajine i Češke“ u okviru kursa da Kijev postane punopravni član Severnoatlantske alijanse.

„Potpisivanjem dokumenta na nivou predsednika Ukrajine i premijera Češke, podrška češke strane perspektivi da ukrajinska država postane članica NATO-a, čim uslovi dozvole, “, navode iz kabineta predsednika.

Osim toga, Češka Republika u deklaraciji potvrđuje svoju nameru da nastavi da pruža snažnu vojnu, tehničku, odbrambenu i humanitarnu podršku Ukrajini.

Kako je napomenuo Zelenski, ovo je prvi dokument koji je Ukrajina potpisala u cilju ubrzanja evroatlantskih integracija. Radićemo na tome da takve zajedničke deklaracije budu potpisane sa drugim državama članicama NATO-a“, dodao je on.

Podsjetimo, 30. septembra je Vladimir Zelenski saopštio da je Ukrajina potpisala zahtev za ubrzano pristupanje Severnoatlantskoj alijansi.

Šefica misije Ukrajine pri Severnoatlantskoj alijansi Natalija Halibarenko smatra da zahtev Kijeva za ubrzani prijem u NATO znači da je rasprava o tome „dobila formalizovan karakter“.

Dok su neke države, kao što su baltičke države, javno podržale kandidaturu Ukrajine, druge, poput Sjedinjenih Država, smatraju da su takve rasprave sada van vrijemena.