Ukrajinski fudbalski savjez traži od FIFA da ukloni Iran sa Svijetskog prvenstva

Ukrajinski fudbalski savjez traži od FIFA da ukloni Iran sa Svijetskog prvenstva

Ukrajinski fudbalski savjez pozvao je u ponedeljak FIFA da ukloni Iran sa Svetskog prvenstva sledećeg mjeseca, navodeći kršenje ljudskih prava i snabdevanje ruske vojske oružjem.

Poziv je upućen tri nedelje pre nego što Iran treba da se suoči sa Engleskom u prvoj utakmici Grupe B u Kataru. Grupa takođe uključuje Sjedinjene Države i Vels.

Izvršni komitet ukrajinskog saveza nije tražio da Iran na turniru zameni reprezentacija Ukrajine koja je u junu u finalu evropskog plej-ofa izgubila od Velsa.

Ukrajina zauzela mesto Irana bio je predlog prošle nedelje od strane najvišeg kluba zemlje, Šahtjora iz Donjecka, u sličnom apelu FIFA.

FIFA nije komentarisala ukrajinske zahtjeve i obično ne suspenduje savjeze članice zbog vojnih odluka nacionalne vlade.

Rusija i Iran negirali su procijene međunarodnih obaveštajnih službi da su Ukrajinu bombardovale ruske snage koristeći bespilotne letelice „Šahed“ iranske proizvodnje.

Pravni statuti FIFA-e takođe se obavezuju na „poštovanje svih međunarodno priznatih ljudskih prava“ i nastojanje da promovišu zaštitu tih prava.

Međutim, FIFA se nije pozvala na svoje obećanje o ljudskim pravima kada je suspendovala ruske timove iz međunarodnih takmičenja — uključujući plej-of Svetskog prvenstva — u roku od nekoliko dana od invazije na Ukrajinu počevši od februara. Umesto toga, FIFA je navela rizike po bezbednost i integritet svojih takmičenja, a odluku je potvrdio Sud za sportsku arbitražu.

FIFA se već opirala pozivima iranskih navijačkih grupa da suspenduje reprezentaciju usred previranja u zemlji od sredine septembra tokom nacionalnog gušenja uličnih protesta u znak podrške pravima žena.

Iranski fudbaleri, uključujući neke reprezentativce za koje se očekuje da budu izabrani za Svijetsko prvenstvo, podržali su proteste na društvenim mrežama i pokretima na utakmicama, uključujući nošenje crnih narukvica i prigušeno slavlje nakon postignutih golova.