„Dama od dina“ identifikovana je skoro 50 godina nakon ubistva – SAD

„Dama od dina“ identifikovana je skoro 50 godina nakon ubistva – SAD

Zvaničnici su koristili istražnu genealogiju da identifikuju ženu čije je unakaženo telo pronađeno na nacionalnoj obali Kejp Koda pre skoro 50 godina, rešavajući misteriju „Dame od dina“ koja je decenijama zbunjivala vlasti.

Žena je identifikovana kao Rut Mari Teri iz Tenesija, koja je imala 37 godina kada je ubijena, saopštili su zvaničnici u ponedeljak. Vest je dostavljena njenoj porodici u ponedeljak ujutro, prema Džozefu Bonavolonti, specijalnom agentu zaduženom za odeljenje FBI-ja u Bostonu.

Vlasti se nadaju da bi identitet žene mogao pomoći da se otkrije jedno od najpoznatijih nerešenih ubistava u Masačusetsu.

Njeno telo je pronađeno u dinama u Provinstaunu u julu 1974. Bila je gola na ćebetu na plaži sa odsečenim rukama — tako da se nije mogla identifikovati po otiscima prstiju, veruju zvaničnici. Lobanja joj je bila smrskana i skoro obezglavljena. Utvrđeno je da je uzrok smrti udarac u glavu, a vlasti veruju da je ubijena nekoliko nedelja pre nego što je njeno telo pronađeno.

„Ovo je, bez sumnje, veliki prekid u istrazi koji će, nadamo se, sve nas približiti identifikaciji ubice“, rekao je Bonavolonta.

Vlasti su je identifikovale putem istražne genealogije, upotrebom DNK analize u kombinaciji sa tradicionalnim genealoškim istraživanjima i istorijskim zapisima, rekao je Bonavolonta. Zvaničnici su objavili nekoliko detalja o Teri, osim što su rekli da je ona ćerka, sestra, tetka, žena i majka i da je imala veze sa Kalifornijom, Masačusetsom i Mičigenom.

„Sada kada smo došli do ove ključne tačke, istražitelji i analitičari će skrenuti pažnju na sprovođenje logičnih istražnih koraka koji uključuju saznavanje više o njoj, kao i rad na identifikaciji ko je odgovoran za njeno ubistvo“, rekao je Bonavolonta.

Bila je najstarija, neidentifikovana žrtva ubistva u Masačusetsu. Vlasti su decenijama pokušavale da identifikuju nju i njenog ubicu ekshumacijom njenih ostataka, izvođenjem rekonstrukcije lica od glinenog modela i puštanjem u regresiju crteža njenog lica. Istražitelji su dugo govorili da je imala dugu crvenu ili kestenjastu kosu i da veruju da ima između 20 i 40 godina.

FBI je objavio letak sa Terrijevim slikama i traži od svih koji imaju informacije o slučaju da kontaktiraju vlasti.