Uprkos sankcijama, Rusija zarađuje više od milijardu dolara mjesečno trgujući sa SAD

Uprkos sankcijama, Rusija zarađuje više od milijardu dolara mjesečno trgujući sa SAD

Rusija nastavlja da snabdeva SAD robom vrijednom više od milijardu dolara mjesečno – uprkos sankcijama koje su uvedene Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu u punom obimu, trgovina određenim dobrima se nastavlja, navodise u materijalu AR.

Prema procijenama agencije, od kraja februara je iz Rusije u Sjedinjene Američke Države stiglo više od 3.600 pošiljki drveta, metala, gume i druge robe, što je skoro upola manje u odnosu na isti period 2021. oko 6.000 pošiljki).

Među najvećim robnim artiklima u ruskom uvozu u SAD su drvo (1.294 lota), metali (909 lota), hrana (341), nafta i gas (209), guma (179), đubriva (102), rezervni dijelovi (67 ) i radioaktivnih materijala i municije (po 47).

Kako objašnjava šef Kancelarije za koordinaciju sankcija američkog Stejt departmenta Džim O’Brajan, nemoguće je potpuno blokirati trgovinu sa Rusijom, jer to može negativno uticati na svijetsku trgovinu; štaviše, u nekim slučajevima takve sankcije bi više naštetile SAD nego Rusiji.

Drugi razlog koji navodi AR je sukob sa sankcijama Britanije i EU, što dovodi do zabune, jer oni i SAD objavljuju odvojene liste sankcija. Kao rezultat toga, najmanje jedna ruska kompanija koja snabdeva metalom rusku odbrambenu industriju i dalje trguje sa američkim i evropskim firmama.

Administracija Džoa Bajdena ne samo da ne planira da zabrani neku rusku robu, već ih i podstiče da je kupuju – pre svega je reč o hemijskim đubrivima, kojih je više od 100 serija stiglo u Ukrajinu od početka invazije na Ruska Federacija. Energija se i dalje isporučuje iz Rusije u SAD jer je nekim kompanijama dozvoljeno da završe postojeće ugovore pre nego što napuste rusku energiju.

U nekim slučajevima, carinskim vlastima SAD je teško da utvrde zemlju porekla robe: na primjer, američke kompanije nastavljaju da uvoze naftu iz Kazahstana preko ruskih luka, čak i ako je pomešana sa ruskom. Istovremeno, napominje AR, mnoge američke kompanije odlučuju da odbiju rusku robu.

Agencija napominje da bilateralna trgovina između SAD i Rusije nikada nije bila velika, pa veći uticaj imaju zabrane izvoza država, pre svega tehnološke, kao i zamrzavanje imovine ruske centralne banke na Zapadu.