Zelenski: Ukrajina je za dlaku izbegla nuklearnu katastrofu jer elektrana gubi struju

Zelenski: Ukrajina je za dlaku izbegla nuklearnu katastrofu jer elektrana gubi struju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je svijet za dlaku izbegao radijacionu katastrofu jer je struja ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje bila prekinuta satima zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantovala.

Zelenski je rekao da je rusko granatiranje u četvrtak izazvalo požar u pepelu obližnje elektrane na ugalj koji je isključio reaktorski kompleks, najveće takvo postrojenje u Evropi, iz električne mreže.

Rezervni dizel generatori su obezbedili napajanje koje je od vitalnog značaja za sisteme hlađenja i bezbjednosti u fabrici, rekao je on, pohvalivši ukrajinske tehničare koji upravljaju elektranom pod pogledom ruske vojske.

„Da osoblje naše stanice nije reagovalo nakon nestanka struje, tada bismo već bili prinuđeni da prevaziđemo posledice radijacionog udesa“, rekao je on u večernjem obraćanju.

„Rusija je dovela Ukrajinu i sve Evropljane u situaciju na korak od radijacijske katastrofe.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u okupiranom gradu Enerhodar u blizini fabrike, okrivio je ukrajinske oružane snage za požar u šumi u blizini fabrike. On je rekao da su gradovi u toj oblasti ostali bez struje na nekoliko sati u četvrtak.

„Ovo je uzrokovano isključenjem dalekovoda iz Zaporoške nuklearne elektrane kao rezultat provokacija boraca Zelenskog“, napisao je Rogov u Telegramu. „Samo isključenje je izazvano požarom i kratkim spojem na dalekovodima.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je to bilo prvo potpuno isključenje u elektrani, koja je postala žarište u šestomjesečnom ratu.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, zauzela fabriku u martu i od tada je kontroliše, iako njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari.

Ujedinjene nacije traže pristup elektrani i pozvale su na demilitarizaciju područja. Zvaničnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su „veoma, veoma blizu“ mogućnosti da posete Zaporožje, izjavio je u četvrtak generalni direktor agencije Rafael Grosi.

Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale za granatiranje lokacije, što podstiče strah od nuklearne katastrofe.

Nuklearni stručnjaci upozorili su na rizik od oštećenja bazena istrošenog nuklearnog goriva u elektrani ili njenih reaktora. Smanjenje struje potrebno za hlađenje bazena moglo bi da izazove katastrofalan slom.

Pol Braken, stručnjak za nacionalnu bezbjednost i profesor na Jejlskoj školi menadžmenta, rekao je da je zabrinutost da bi artiljerijske granate ili projektili mogli da probiju zidove reaktora i šire radijaciju oko potencijalno velikog područja, slično kao nesreća 1986. u kojoj je bio reaktor u Černobilju.

Neuspjeh u fabrici u Zaporožju mogao bi „ubiti stotine ili hiljade ljudi i oštetiti okoliš na daleko većem području koje seže u Evropu“, rekao je Bracken.

„Ruski rulet je dobra metafora jer Rusi vrte komoru revolvera, preteći da će razneti mozak reaktoru širom Evrope“, rekao je Braken.

Kopnena kampanja Rusije zastala je poslednjih meseci nakon što su njene trupe odbačene od glavnog grada Kijeva u prvim nedeljama invazije, ali borbe se nastavljaju duž linija fronta na jugu i istoku.

Ruske snage kontrolišu deo teritorije duž ukrajinske obale Crnog i Azovskog mora, dok je sukob prerastao u rat na iscrpljivanje u istočnom regionu Donbasa.

Rusija je saopštila da su njene snage u sredu napale železničku stanicu u istočnoj Ukrajini ubivši 200 ukrajinskih vojnih lica, potvrđujući napad za koji je Kijev rekao da je ubilo 25 civila dok je nacija obeležavala svoj Dan nezavisnosti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je projektil Iskander pogodio vojni voz na stanici Čaplin koji je trebalo da isporuči oružje ukrajinskim snagama u istočnom regionu Donbasa.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su civili poginuli kada su pogođena kuća i stanica, a pet vagona je zapaljeno.

Moskva poriče da je ciljala civile, a Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje.

Ukrajinska vojska je u petak saopštila da su njene vazduhoplovne snage izvele napade na oblasti koncentracije trupa i oružja na dve različite lokacije.

Izvještaj je usledio dan nakon što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage uništile osam ukrajinskih ratnih aviona u napadima na vazdušne baze u oblastima Poltava i Dnjepropetrovsk. To bi bio jedan od najvećih gubitaka za ukrajinsko vazduhoplovstvo poslednjih nedelja.

Kijev je više puta pozivao na više, visokokvalitetni zapadni vojni hardver za koji kaže da mu je potrebno da odbije ruske napade.

Zelenski je u četvrtak telefonom razgovarao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom, koji je ponovio podršku SAD Ukrajini protiv Rusije, saopštila je Bijela kuća.

U potezu koji bi mogao da pojača procene Zapada o velikim ruskim gubicima tokom rata, predsednik Vladimir Putin je u četvrtak potpisao ukaz o povećanju broja ruskih oružanih snaga na 2,04 miliona sa 1,9 miliona.

Kremlj kaže da je njegov cilj da „denacifikuje“ i demilitarizuje Ukrajinu i ukloni uočene bezbednosne pretnje Rusiji. Ukrajina i Zapad kažu da je ovo neosnovan izgovor za osvajački rat.