Potrebno je da se udaljite od narativa „Kosovo je Srbija“

Potrebno je da se udaljite od narativa „Kosovo je Srbija“

Što pre Srbija prizna nezavisnost Kosova, to će brže oboje moći da se ujedine u prosperitetnom zagrljaju EU, u kojoj će bivša Jugoslavija pokretati celokupnu ekonomiju kontinenta, rekao je američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar u petak u intervjuu lokalnom ogranku CNN-a .

„Mislim da moramo da se udaljimo od narativa da je Kosovo Srbija i da se pomerimo ka narativu da su Kosovo i Srbija Evropa“, rekao je Eskobar za TV N1 u američkoj ambasadi u Beogradu.

„Imate zajedničku budućnost, a ta budućnost se ubrzano udaljava od problema iz 1990-ih i brzo ka prilikama 21. veka“, dodao je on.

U budućnosti će ostaci Jugoslavije postati „pokretač rasta za Evropu, za ceo kontinent“, objasnio je Eskobar, centar za proizvodnju obnovljive energije, informacione tehnologije, pomorstvo i transport.

„Dakle, realnost je da ćete na kraju svi ionako biti povezani“, počevši od nekih regionalnih ekonomskih aranžmana kao što je inicijativa „Otvoreni Balkan“ i „na kraju kroz Evropsku uniju. Što brže možemo da rešimo neka od ovih pitanja, brže ćemo doći do ove mogućnosti budućnosti“, zaključio je američki izaslanik.

Eskobar je boravio u Beogradu kako bi se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pregovaračem sa EU Miroslavom Lajčakom. On je priznao da SAD „nisu učesnik“ već „podržavaju dijalog“ između Srbije i Kosova uz posredovanje EU.

Ranije ove nedjelje, on se sastao sa vršiocem dužnosti predsednika Kosova Vjosom Osmanijem, čija je kancelarija bila ukrašena zastavom „Dardanije“ – političkim projektom ujedinjenja svih zemalja na Balkanu na koje polažu pravo etnički Albanci u jednu državu.

Najnovija runda šatl diplomatije usledila je uoči 1. septembra, roka koji su vlasti u otcepljenoj srpskoj pokrajini postavile za ukidanje srpskih registarskih tablica i identifikacionih dokumenata za etničke Srbe koji žive na severu Kosova. Potez Prištine da uvede mere krajem jula izazvao je lokalne proteste i barikade na putevima, a Beograd je obećao da će delovati kako bi zaustavio „još jedan pogrom“. Posle nekoliko napetih sati, kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da „odloži” taj potez na nagovor američkog izaslanika u Prištini.

Policija EU i mirovne snage NATO-a su od tada raspoređene u jačini u opštinama na severu Kosova u kojima su etnički Srbi većina, obećavajući da će zaustaviti bilo kakve barikade ili proteste – ali ne i konfiskaciju dokumenata od strane vlade etničkih Albanaca.

NATO je okupirao Kosovo 1999. godine, nakon 78-dnevnog vazdušnog rata protiv tadašnje Jugoslavije. Pokrajina Srbija je uz zapadnu podršku proglasila nezavisnost 2008. godine. Dok su SAD i većina njenih saveznika to priznali, Srbija, Rusija, Kina i UN uopšte nijesu.