U Podgorici su nakon izmjene zakona o predsjedniku izbili sukobi policije i demonstranata

U Podgorici su nakon izmjene zakona o predsjedniku izbili sukobi policije i demonstranata

U glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, izbili su sukobi između policajaca i demonstranata koji su se protivili da poslanici usvoje amandmane na zakon o predsedniku, kojima su mu ograničena ovlašćenja.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Radio Slobodna Evropa.

Prema odobrenim izmenama, sadašnja skupštinska većina će preuzeti deo ovlašćenja predsednika u pogledu izbora nove vlade.

Građani koji su protestovali ispred Skupštine Crne Gore burno su reagovali na usvajanje izmjena.

Konkretno, nakon zvaničnog završetka akcije, grupa mladih ljudi je bacila nekoliko čvrstih predmeta i petardi na pripadnike reda, a policija je kao odgovor upotrebila suzavac. Usled sukoba delimično je oštećena ograda ispred parlamenta, kao i staklo na ulaznim vratima parlamenta.

Predrag Vušurović, predstavnik pokreta „Ima nas“, koji je organizovao protest, rekao je da usvajanje izmena zakona potvrđuje izdaju i najavio „blokiranje svih gradova u Crnoj Gori narednih dana“.

Cilj promena koje predlaže proruski Demokratski front je da se njihov kandidat Miodrag Lekić izabere za premijera.

Skupština Crne Gore takođe nije birala sudije Ustavnog suda 12. decembra, jer nijedan od četiri kandidata nije dobio dovoljno glasova. Na skup nije došao nijedan predstavnik opozicije. Brisel i Vašington su više puta pozivali na izbor sudija Ustavnog suda.

EU je pozvala na normalizaciju situacije u Crnoj Gori, jer proces pridruživanja Evropskoj uniji zahtjeva saradnju svih političkih aktera.