Ukrajinska ambasada u Grčkoj primila krvavi paket

Ukrajinska ambasada u Grčkoj primila krvavi paket

Paket umrljan krvlju dostavljen je u ponedeljak ujutro ambasadi Ukrajine u Grčkoj, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. Vest je stigla nakon niza sličnih incidenata u ukrajinskim misijama u inostranstvu.

„Povratna adresa je ista kao i kod drugih paketa koji su u prošlosti dostavljeni ukrajinskim ambasadama i konzulatima: salon automobila Tesla u nemačkom gradu Zindelfingenu“, napisao je Nikolenko na Fejsbuku i dodao da je grčka policija pokrenula istragu. .

Zaposleni u prodavnici u južnoj Njemačkoj rekao je prošle nedjelje lokalnom listu Štutgarter cajtung da ta ustanova nije umješana u incidente.

Nikolenko je rekao da je bilo 33 slučaja pretnji ukrajinskim misijama u 17 zemalja. On ih je opisao kao „jedan pokušaj terorističkog napada, dva upozorenja o bombi, slučaj vandalizma, slučaj pisane pretnje i 28 paketa umrljanih krvlju“.

Portparol je ranije izvjestio da su „sumnjivi“ paketi sa životinjskim očima poslani ukrajinskim misijama u Holandiji, Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji i Austriji, dok je koverat sa kopijom „kritičnog članka o Ukrajini“ poslat dostavljen u ambasadu zemlje u SAD.

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je krajem novembra da je bomba u pismu povrijedila službenika ukrajinske ambasade u Madridu, Španija. Prema rečima ministra, paketi su bili deo koordinisane kampanje zastrašivanja. U intervjuu za CNN ovog meseca, Kuleba je sugerisao da iza paketa možda stoji Rusija.

Moskva je negirala bilo kakvu umešanost. Španski onlajn list El Espanol citirao je izvore početkom decembra koji su rekli da istražitelji veruju da je „jedan pojedinac“ odgovoran za slanje pisma bombe ukrajinskoj ambasadi, kao i za slanje eksplozivnih paketa visokim španskim zvaničnicima.