Policija upala u više kancelarija Evropskog parlamenta u istrazi o korupciji

Policija upala u više kancelarija Evropskog parlamenta u istrazi o korupciji

Belgijska policija sprovela je u ponedeljak više racija u kancelarijama Evropskog parlamenta, pošto je predsednik parlamenta obećao da će pokrenuti internu istragu o optužbama za korupciju, a najviši zvaničnik bloka pozvao je na stvaranje nezavisnog etičkog tela na nivou EU.

Tužioci koji istražuju navodnu trgovinu uticajem jedne zalivske zemlje u Evropskom parlamentu optužili su tokom vikenda četiri osobe za korupciju, učešće u kriminalnoj grupi i pranje novca. Potpredsednica parlamenta Eva Kaili iz Grčke razrešena je dužnosti.

Tužioci su odbili da identifikuju zemlju za koju se sumnja da je nudila novac ili poklone zvaničnicima parlamenta u zamenu za političke usluge. Nekoliko članova skupštine i neki belgijski mediji povezali su istragu sa Katarom, koji je trenutno domaćin gala događaja u fudbalu, Svetskog prvenstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara negiralo je bilo kakvu nepravdu.

Policija je u ponedeljak izvršila racije u kancelarijama Evropskog parlamenta u Briselu kako bi zaplenila kompjuterske podatke koji pripadaju 10 parlamentarnih pomoćnika, rekli su tužioci. Policajci su sproveli ukupno 20 racija u okviru istrage pokrenute pre četiri meseca.

„Nekoliko stotina hiljada evra je zaplenjeno na tri različita mesta: 600.000 evra u kući jednog od osumnjičenih, nekoliko stotina hiljada evra u koferu zaplenjenom u sobi briselskog hotela i oko 150.000 evra u stanu koji pripada Evropski poslanik“, rekli su tužioci.

Kaili, koja je razrešena dužnosti tokom vikenda, isključena je u ponedeljak iz grupe socijalista i demokrata u parlamentu sa trenutnim dejstvom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, šefica izvršnog ogranka EU, rekla je da optužbe protiv Kaili ugrožavaju poverenje građana EU u institucije 27-članog bloka.

Ona je rekla da će nezavisno etičko telo koje je predložila da osnuje pokrivati aktivnosti lobiranja u Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i Evropskom parlamentu, kao i u Evropskoj centralnoj banci, Evropskom sudu pravde i Evropskom revizorskom sudu.

EU već nema sveobuhvatne propise o lobiranju.

„Principi postojanja takvog etičkog tela u kome postoje vrlo jasna pravila o tome šta treba da se proveri, kako i kada i šta treba da se objavi, kako i kada bi bili veliki korak napred“, rekla je ona.

Kada je Evropski parlament započeo svoju poslednju plenarnu sednicu u godini u Strazburu, u Francuskoj, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola obećala je da „neće biti guranja pod tepih“.

Ona je rekla da su Parlament i evropske demokratije „na udaru“ „zlonamernih aktera, povezanih sa autokratskim trećim zemljama“.

„Pokrenućemo reformski proces da vidimo ko ima pristup našim prostorijama, kako se finansiraju ove organizacije, nevladine organizacije i ljudi, kakve veze sa trećim zemljama imaju“, dodao je Metsola. „Tražićemo više transparentnosti u susretima sa stranim akterima i onima koji su sa njima povezani. Uzdrmaćemo ovaj parlament i ovaj grad i potrebna mi je vaša pomoć da to uradim.”

Policija u glavnom gradu Belgije u petak je izvršila više pretresa u okviru istrage i prijavila zaplenu novca, kompjuterske opreme i mobilnih telefona.

Federalno tužilaštvo je, ne identifikujući nijednu osobu, saopštilo da su četiri od šest osoba pritvorenih tog dana kasnije optužene, a dvoje pušteno na slobodu.

Racije su se takođe desile u Italiji u nedelju.

Tužioci su potvrdili da je član parlamenta uhapšen, ali su odbili da potvrde da je to Kaili, 44, bivša voditeljka TV vesti. Oni su rekli da sumnjaju na „isplatu velikih suma novca ili nuđenje značajnih poklona“ ljudima na uticajnim pozicijama u Evropskom parlamentu.

Metsola je Kaili razrešila dužnosti tokom vikenda. Kailina stranka u Grčkoj takođe ju je suspendovala i javno se ogradila od primedbi koje je prošlog meseca iznela u parlamentu EU hvaleći Katar,

Katar je poslednjih godina bio pod jakim međunarodnim pritiskom da uvede reforme u oblasti radne snage, jer je pokušavao da izgradi nove stadione za Svetsko prvenstvo u rekordnom roku, često koristeći radnike migrante koji su radili duge sate u teškim uslovima.

EU i Katar su ojačali svoje ekonomske odnose od početka ruskog rata u Ukrajini. Moskva je smanjila isporuke prirodnog gasa koji se koristi za grejanje domova, proizvodnju električne energije i elektroprivredu u Evropi kao odgovor na sankcije EU, pogoršavajući energetsku krizu koja podstiče inflaciju.

EU je tražila alternative za kupovinu tečnog prirodnog gasa na dugoročnoj osnovi, posebno u Kataru.

Evropska komisija je u aprilu predložila ukidanje viznih zahteva za kratke boravke državljana Katara u EU. Metsola je rekao da će pregovori sa parlamentom o tom predlogu biti odloženi.

„Danas je trebalo da objavim otvaranje pregovaračkog mandata za izveštaj o ukidanju viza sa Katarom i Kuvajtom“, rekla je ona. „U svetlu istrage, ovaj izveštaj mora biti vraćen komisiji.

Upitana da li su belgijske vlasti bile u kontaktu sa Evropskom komisijom u okviru svoje istrage, fon der Lajen je rekla da nema pojma. Ona je dodala da komisija razmatra sopstveni registar političke transparentnosti.

„Ako dođe do bilo kakve nove informacije, moraćemo da reagujemo i reagujemo na to“, rekla je ona.

Nekoliko poslanika socijalista i demokrata palo je na mač nakon što je grupa rekla da bilo koji član koji je pod istragom treba da bude suspendovan ili da treba da odustane od određenih svojih dužnosti ako je bilo ko od članova njihovog osoblja pod istragom.

Belgijski poslanik EU Mark Tarabela suspendovao je sebe potpuno. Njegova zemljakinja, Marija Arena, dala je ostavku na mesto predsednika skupštinskog odbora za ljudska prava

„Posle otkrivanja sumnje u korupciju u vezi sa Katarom i Evropskim parlamentom, i pretresa jednog od mojih pomoćnika u okviru ove afere, odlučio sam da privremeno više neću predsedavati sastancima Komiteta za ljudska prava. Arena je tvitovala.

Italijanski poslanik S&D Pjetro Bartolo takođe je privremeno podneo ostavku na mesto izvestioca u senci Komiteta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. Još jedan italijanski poslanik u Evropskom parlamentu, Andrea Cozzolino, privremeno je prestao da obavlja određene poslove.

Profesor Univerziteta u Gentu Hendrik Vos, ekspert za EU, rekao je za Asošijeted pres da bi slučaj mogao imati dugotrajne posledice na generalno pozitivan imidž Evropskog parlamenta.

„Nikada nije bilo ovako masivnog korupcionaškog skandala koji je pogodio parlament“, rekao je on. „To je tako duboko jer je u osnovi ono za šta se Parlament pretvara da se zalaže. Parlament se pretvara da se zalaže za transparentnost, ne može biti podmitljiv, da brani osnovne vrednosti. I onda, dobijete nešto ovako.“