U periodu 2017. – 2021. u zaplijenama 30t kokaia širom svijeta umješanost državljana Crne Gore

U periodu 2017. – 2021. u zaplijenama 30t kokaia širom svijeta umješanost državljana Crne Gore

Crnogorske vlasti su ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima kada su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni, navedeno je u novom izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC). U pitanju je globalni izvještaj o švercu kokaina za 2023. godinu, gdje se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa. zvještaj je objavljen na zvaničnom sajtu Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Crnogorska luka Bar je, kako se ističe, aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je u pitanju šverc narkotika, često iz Južne Amerike. 

„Državljani Crne Gore se već neko vrijeme često pojavljuju u otkrivenim slučajevi šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima“, konstatovano je u izvještaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači. Crnogorske vlasti su, napominje se, ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima gdje su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni.

Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke.

UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama, velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbjeđuju nabavku i transport do mjesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini“, piše u izvještaju, prenosi Rtcg.