Orban je direktno izjavio da će ubjediti lidere EU da preispitaju sankcije Ruskoj Federaciji

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da će ih na samitu lidera Evropske unije pozvati da preispitaju politiku sankcija Rusiji, Orban je ovo napisao na Fejsbuku.

„Za mađarsku privredu i mađarske porodice lažne sankcije Brisela su već gotovo nepodnošljiv teret. Na samitu EU, koji počinje sutra, pozvaćemo na preispitivanje politike vojnih sankcija i njeno prevođenje na racionalne osnove“, rekao je on.

Glavna tema samita EU 20-21. oktobra biće situacija na evropskom energetskom tržištu, koja se razvila kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, kao i načini za prevazilaženje cenovnog pritiska i zaštitu najugroženijih sektora stanovništva i preduzeća Evropske unije.

Prethodni sastanak Evropskog savjeta, održan u Pragu 7. oktobra, bio je neformalan.

Mađarski premijer Viktor Orban je poznat po tome što je kritikovao sankcije EU protiv Rusije zbog Putinovog rata, insistirajući da su one više povredile Evropljane nego Rusiju.

Orban je 14. oktobra objavio upitnik sa sedam pitanja o politici sankcija Evropske unije, koja će biti postavljena građanima u okviru „nacionalnih konsultacija” koje su najavile vlasti.

Vladini plakati u Mađarskoj koji promovišu anketu prikazivali su sankcije kao „bombu“ koja preti Mađarima.