Spasavanje švajcarske banke prijeti zapadnom tržištu obveznica

Spasavanje švajcarske banke prijeti zapadnom tržištu obveznica

Spajanje dva najveća švajcarska zajmodavca, Credit Suisse i UBS, moglo bi imati negativan uticaj na čitavo zapadno tržište obveznica, izvestio je Blumberg u ponedeljak, pozivajući se na analitičare.

UBS je u nedelju pristao da kupi svog rivala, koji je bio na ivici nelikvidnosti zbog gubitka poverenja investitora i kupaca, za 3 milijarde švajcarskih franaka (3,24 milijarde dolara) u zalihama. Dogovor, koji su posredovale švajcarske vlasti, dolazi sa državnom garancijom od 9 milijardi franaka za potencijalne gubitke od imovine Credit Suisse i 100 milijardi franaka pomoći za likvidnost švajcarske centralne banke.

Međutim, kao deo sporazuma, švajcarski regulator finansijskog tržišta FINMA naložio je Credit Suisse da otpiše na nulu oko 16 milijardi švajcarskih franaka (17,24 milijarde dolara) svojih obveznica dodatnog nivoa 1 (AT1), sa ciljem da ojača kapital banke i reši njegove probleme sa likvidnošću.

AT1 obveznice su rizičniji oblik bankarskog duga, koji su nastali u jeku svetske finansijske krize 2008. godine, i predstavljaju vrstu juniorskog duga koji omogućava bankama da prenesu rizike na investitore umesto na poreske obveznike u slučajevima finansijskih poteškoća. Investitori ih smatraju privlačnim jer plaćaju veću kamatu zbog činjenice da nose veći rizik od običnih obveznica.

Dok će vlasnici obveznica ostati bez ičega, akcionari Credit Suisse će dobiti 3,23 milijarde dolara po UBS ugovoru, uprkos činjenici da su obveznice tradicionalno iznad akcija u bankarskoj hijerarhiji. Situacija je razbesnela vlasnike obveznica, izveštava Blumberg, jer se sada plaše da bi vlasti u drugim zemljama mogle slediti vođstvo švajcarske vlade.

„Zapanjujuće je i teško je razumeti kako mogu da preokrenu hijerarhiju između vlasnika AT1 i akcionara… Brisanje vlasnika AT1 uz plaćanje značajnih iznosa akcionarima je protivno svim principima i pravilima rešavanja koja su dogovorena na međunarodnom nivou posle 2008. godine“, Džerom Legras, direktor istraživanja kompanije Akiom Alternative Investments, investitora u AT1 dug Credit Suisse-a.

„Ovo jednostavno nema smisla… Akcionari bi trebalo da dobiju nulu… kristalno je jasno da su AT1 stariji od akcija“, rekao je za Blumberg Patrik Kaufman, portfolio menadžer sa fiksnim prihodima u Akuila Asset Management, koji takođe drži obveznice.

Neki analitičari, međutim, smatraju da je otpis obveznica logičan korak, jer je to deo razloga zašto su nastale – kao način da se nametnu gubici poveriocima umesto poreskim obveznicima u slučaju propasti banaka. Sve u svemu, stručnjaci predviđaju da će ili tržište AT1 uskoro biti zatvoreno za novu emisiju, ili da će obveznice porasti u ceni zbog dodatnog rizika koji pokazuje spajanje Credit Suisse za spasavanje.