Još jedan ministar podnosi ostavku iz Trusove vlade

Još jedan ministar podnosi ostavku iz Trusove vlade

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman podnela je ostavku u sredu. Dok je Braverman zvanično izjavila da je povukla ostavku zbog „tehničkog kršenja” vladinih pravila, vest dolazi pošto se premijerka Liz Trus suočava sa rekordno niskom popularnošću i pozivima sopstvene stranke da podnese ostavku.

U pismu Trussu, Braverman je rekla da je ranije tog dana poslala zvanični dokument „poverljivom parlamentarnom kolegi“ koristeći svoju ličnu e-poštu. Dokument je bio nacrt ministarske izjave o migraciji o kojoj su poslanici već bili obavešteni, objasnio je Braverman, dodajući da je slanje putem njene lične e-pošte ipak „tehničko kršenje pravila“.

„Napravio sam grešku, prihvatam odgovornost; Dajem ostavku“, napisala je ona.

Posle 43 dana na svom položaju, Braverman je drugi član Trusovog kabineta koji je otišao u roku od šest nedelja. Kancelar Kvasi Kvarteng otpušten je prošle nedelje nakon što su on i Trus predstavili „mini budžet“ koji je dodeljivao desetine milijardi funti za velika smanjenja poreza i na kraju srušio britansku funtu.

Braverman se tokom svog mandata suočila sa većim kontroverzama od propuštenog mejla. Pod pritiskom opozicije da odbrani kontroverzni zakon o javnom redu koji bi policiji dao nova ovlašćenja za suzbijanje protesta, Braverman je u utorak otpisala svoje kritičare kao koaliciju „vokeratija koji čitaju Gardijan i jedu tofo“.

Ona se takođe protivila Trusovom preokretu u pogledu njenog skupog smanjenja poreza i obećala da će dramatično smanjiti imigraciju u Veliku Britaniju, u vreme kada se čini da će Truss povećati broj stranaca koji dolaze u pokušaju da stimulišu privredu. Prema izvorima The Guardiana, Braverman je bio primoran da podnese ostavku od strane Kvartengovog nasljednika, kancelara Džeremija Hanta, za koga tvrde da „vuče konce“ dok se Truss bori da sačuva svoj posao.

Preuzevši dužnost od Borisa Džonsona usred krize troškova života bez presedana, Trussov veoma kritikovani budžet je uzdrmao njenu popularnost, a anketa Observera ranije ovog mjeseca dala je njen rejting na -47, rekordno nizak nivo za premijera od kada su novine počele da mere 1990-ih godina.

Konzervativni poslanici navodno planiraju da svrgnu Truss, a grupa torijevskih poslanika javno ju je pozvala da se povuče kako bi izbegla ubedljivu pobedu Laburističke partije kada se raspišu opšti izbori. Međutim, Trusova je u ponedeljak rekla da nema namjeru da podnese ostavku.