U Njemačkoj oštećeni kablovi paralizovali kretanje vozova na 3 sata, sumnja se na sabotažu

U Njemačkoj oštećeni kablovi paralizovali kretanje vozova na 3 sata, sumnja se na sabotažu

Na sjeveru Njemačke, 8. oktobra ujutru, zbog problema sa dispečerskom komunikacijom, na tri sata je paralizovano kretanje međugradskih vozova Deutsche Bahn.

Kako piše „Evropska istina“, ovo prenosi Špigl.

Vozovi ICE, IC i EC bili su prinuđeni da zaustave zbog incidenata, kao i regionalni vozovi u Donjoj Saksoniji i Bremenu. Mreža je popravljena u roku od nekoliko sati, ali je železnica upozorila da bi tehnički kvarovi mogli da dođe i tokom dana.

Portparolka kompanije rekla je da je uzrok fizičko oštećenje kablova koji su kritični za kretanje vozova i da su nadležni organi pokrenuli istragu.

Nekoliko železničkih izvora potvrdilo je novinarima da je oštećena radio mreža GSM-R koja obezbeđuje komunikaciju između dispečera i mašinovođa i druge podatke. Upoređuje se sa „interfejsom” između vozova i infrastrukture.

Prema nezvaničnim informacijama koje je publikacija dobila iz izvora za sprovođenje zakona, nepoznate osobe su oštetile kabl u blizini linije Berlin-Krakov, a vrlo slična oštećenja pronađena su i kod Dortmunda. Trenutno se istražuje da li su akcije napadača povezane.

Prema rečima sagovornika, za takvu sabotažu treba imati informacije o železnici i razumeti kako ona funkcioniše.

Kasnije tokom dana, ministar saobraćaja će održati poseban brifing.