U Njujorku je proglašeno vanredno stanje

U Njujorku je proglašeno vanredno stanje

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je u petak 30-dnevno vanredno stanje usred migrantske krize, dodajući da će novi priliv koštati grad milijardu dolara. Ovaj potez dolazi u trenutku kada nekoliko američkih država šalje hiljade migranata sa južne granice u oblasti kojima upravljaju demokrate, uključujući Njujork.

Obraćajući se novinarima u Gradskoj kući, Adams je opisao „humanitarnu krizu“ u kojoj se našla Velika jabuka, sa više od 61.000 ljudi koji su trenutno smešteni u gradskim skloništima. Skoro trećina njih su deca, rekao je on.

Gradonačelnik je okrivio „američku političku dinamiku“ za očajnu situaciju, rekavši da je „hiljade azilanata prevezeno autobusima u Njujork i jednostavno ostavljeno, bez obaveštenja, koordinacije ili nege“, sa svakim danom sve više.

„Naše zakone o pravu na sklonište, naše socijalne usluge i naše vrednosti drugi iskorišćavaju za političku dobit“, rekao je on. „Njujorčani su ljuti. I ja sam ljut. ”

Adams je upozorio da će sa ogromnim prilivom migranata njihov broj uskoro dostići 100.000 i da će Njujork morati da potroši milijardu dolara samo u tekućoj fiskalnoj godini da bi upravljao krizom.

„Iako je naše saosećanje neograničeno, naši resursi nisu“, rekao je on, pozivajući na hitnu saveznu i državnu pomoć.

Izvršna naredba koju je gradonačelnik izdao omogućiće gradu da brže otvori centre za hitnu pomoć tako što će ih izuzeti iz brojnih procedura revizije. Takođe će gradskim agencijama biti lakše da koordiniraju svoje napore.

Kao odgovor na deklaraciju, portparol guvernera Teksasa Greg Abbott nazvao je Adamsa „apsolutnim licemerom“, dodajući da umesto „da se žali na nekoliko hiljada migranata u njegovom gradu svetinji“, gradonačelnik treba da kaže predsedniku Džou Bajdenu da „radi svoj posao i obezbediti granicu.”

Poslednjih meseci, Abot i guverner Arizone Dag Dusi, obojica republikanci, šalju pune autobuse imigranata u Njujork i Vašington u pokušaju da graničnu krizu stave u centar pažnje.

Ranije ovog mjeseca, Adams je pokušao da postigne dogovor o smeštaju ilegalnih migranata na masivnom brodu u vlasništvu Norvegian Cruise Line-a koji je pristao na Stejten Ajlendu. Kasnije je zvaničnik lokalne administracije otkrio da strane nisu uspele da postignu dogovor, jer je kompanija htela da naplati previše.