Moskva se sprema da pokrene sudski postupak zbog zamrznute imovine

Moskva se sprema da pokrene sudski postupak zbog zamrznute imovine

Oko 300 milijardi dolara ruskih rezervi blokirano je kao deo zapadnih sankcija.

Rusija smatra „zamrzavanje“ svojih međunarodnih rezervi bez presedana i osporiće te odluke, izjavila je u ponedeljak šefica centralne banke zemlje Elvira Nabiulina.

„Pripremićemo sve tužbe jer je ovo bez presedana na globalnom nivou“, rekla je Nabiulina tokom rasprave u Državnoj dumi.

„Ipak, naše rezerve nisu uhapšene, već „zamrznute“. Oni se ne mogu koristiti, ali nisu oduzeti, nisu eksproprisani, nisu hapšeni, „zamrznuti“ su i to ćemo, naravno, osporiti u svim slučajevima“, naglasila je ona.

Prema podacima Ministarstva finansija, Rusija ima ukupno oko 640 milijardi dolara rezervi, od kojih je oko 300 milijardi dolara zamrznuto u sklopu sankcija koje su uvele SAD, EU i njihovi saveznici zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

RT prenosi da Moskva nije mogla da predvidi takav razvoj događaja, a zamrzavanje u suštini predstavlja krađu, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Neki stručnjaci su takođe nazvali zamrzavanje ruske imovine najvećim gubitkom kredibiliteta za SAD i njihove savjeznike, kao i za zapadni finansijski sistem.

Ostavite odgovor