Svu djecu će čekati udžbenici na klupama prvog školskog dana

Svu djecu će čekati udžbenici na klupama prvog školskog dana

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva preduzeo je sve, kako bi udžbenici na vrijeme bili odštampani za novu školsku godinu, kaže za Radio Crne Gore Dušan Petričević.

„Početak ovogodišnje distribucije udžbenika prema školama za predstojeću školsku godinu počeo je osmog avgusta i trajaće do kraja mjeseca, tako da će svu djecu upisanu u obrazovni sistem Crne Gore čekati udžbenici na klupama prvog školskog dana“, saopštio je Petričević.

On je naveo da udžbenici za prvi razred Gimnazije koštaju 105 eura i 20 centi, za drugi 88 eura i 70 centi, za treći 88 eura i 20 centi, za četvrti 78 eura i 40 centi.

Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji” smatra da je olakšavajuće to što su udžbenici za sve osnovce besplatni, za šta se je i Udruženje zalagalo.

„I to je izuzetno velika podrška roditeljima, s tim što ostaje onaj dio – priča oko srednjoškolaca, mada, srednje obrazovanje u Crnoj Gori za sada nije obavezno. I to je nešto na šta nam roditelji ukazuju, odnosno na šta se ukazuje posljednjih godina, da bi bilo dobro razmisliti o tome i da za srednjoškolce postoji ta vrsta podrške“, kazala je Mihailović.

Saglasna je sa tim da su ostali troškovi itekako veliki.

Iz Unije slobodnih sindikata zadovoljni su učinjenim u prethodnom periodu..

„Imamo nekoliko povoljnosti. Imamo besplatne udžbenike koji su obezbijeđeni za osnovce, imamo činjenicu da je u međuvremenu ta minimalna zarada “izašla” na 450 eura, shodno programu “Evropa sad”, da je prošle godine u pripremi za školu ta minimalna zarada bila nekih 222 eura, ipak je to značajno bolja situacija nego ranije. Kao i činjenica da imamo dječiji dodatak koji je takođe novina u odnosu na prošlu godinu“, kazao je predsjednik USS Srđa Keković.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović saopštio je da je svrsihodno i racionalno da nova školska godina u Crnoj Gori počne 5. septembra, prvog radnog dana u sedmici.