Isporuke za model I, Tesla automobila u Kini za najmanje 4 nedjelje

Isporuke za model I, Tesla automobila u Kini za najmanje 4 nedjelje

ŠANGAJ – Električni automobilski gigant Tesla (TSLA.O) saopštio je u četvrtak da je skratio vreme čekanja za isporuku svojih automobila Model 3 i Model I u Kini jer povećava proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju nakon nadogradnje proizvodnih linija .

Vreme čekanja za sportski terenski model I sa pogonom na zadnje točkove sada je četiri do osam nedelja, dok kupci ostalih verzija SUV-a i limuzina Model 3 moraju da čekaju 12 do 20 nedelja. Tesla je ranije rekao da kupac u Kini mora da čeka osam do 24 nedelje nakon što je naručio najprodavanije modele.

Tesla je potvrdio skraćeno vrijeme čekanja, prvo objavljeno na kineskoj veb stranici kompanije, navodeći kao jedan od razloga povećanje proizvodnje u svojoj fabrici u Šangaju.

Proizvođač automobila obično isporučuje više svojih automobila proizvedenih u Šangaju kineskim kupcima u drugoj polovini svakog kvartala, što takođe donosi ubrzanje u isporukama, saopštila je kompanija.

Tesla je završio veliku nadogradnju proizvodnih linija u svojoj fabrici u Šangaju, svom najproduktivnijem proizvodnom čvorištu, i povećava proizvodnju sa ciljem da proizvede 22.000 automobila Model 3 i Model I svake nedjelje.

Izvršni direktor Elon Musk rekao je da je proizvodnja veći izazov za kompaniju od potražnje. Bori se da poveća proizvodnju u svojim fabrikama u Berlinu i Teksasu, dok su gubici u proizvodnji tokom dvomjesečnog zatvaranja zbog COVID-19 u Šangaju štetili Teslinoj marži profita u drugom kvartalu.

Kompanija je prestala da prima porudžbine za svoj Cibertruck van Severne Amerike, kao i za vozila Model 3 Long Range u Sjedinjenim Državama i Kanadi, navodeći velike zaostale isporuke.