Srbija obećala da nikada neće zaboraviti agresiju NATO-a

Srbija obećala da nikada neće zaboraviti agresiju NATO-a

Srbija bi mogla samo da zaboravi „agresiju“ koju je sproveo NATO predvođen SAD 1999. godine, ako njihova zemlja prestane da postoji, upozorio je u petak predsednik Aleksandar Vučić. Obeležavao je 24. godišnjicu bombardovanja tadašnje Jugoslavije vojnog bloka.

Vučić je dodao da SAD i njeni saveznici tek treba da odgovaraju za svoje napade, koji su izvedeni u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Njegov govor dolazi u trenutku kada na Beograd vrše pritisak zapadnih zemalja zbog njegovih veza sa Rusijom.

Govoreći na ceremoniji sećanja na žrtve smrtonosnih vazdušnih udara koji su odneli hiljade srpskih života u gradu Somboru na severu, Vučić je rekao da je agresija NATO-a označila trenutak kada je „moderno međunarodno pravo konačno umrlo“.

„Prošle su 24 godine. Otkinuli ste delove naše teritorije. Ubili ste 79 dece, 2.500 ljudi i ne samo civila, već i vojnika i policajaca“, rekao je predsednik Srbije. „Ko ste vi da ubijate naše vojnike i policiju koji su na njihovoj teritoriji i u svojoj zemlji? Odakle vam pravo da ubijate naše vojnike i našu policiju? Ko ti je dao to pravo?“

Vučić je podsetio da je vojni blok koji predvode SAD napao „slobodnu i suverenu zemlju“, opravdavajući taj potez rekavši da mora da zaustavi „genocid“. Beograd je u to vreme bio u građanskom ratu sa etničkim albanskim separatistima, nakon drugih postjugoslovenskih sukoba u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni.

On je takođe podsetio da NATO nije uspeo da dobije dozvolu Saveta bezbednosti UN da započne vojnu intervenciju, ali je ipak nastavio sa njom.

Prema rečima srpskog lidera, NATO je „izvršio agresiju“ iz dva razloga. Prvo, hteli su da pokažu da smo „najjači i možemo sve“, a drugo, da Srbiji „oduzmu [pokrajine] Kosovo i Metohiju“, rekao je on.

Vučić je dodao da je dužnost Srbije „da pokuša da oprosti“, ali da sve može da zaboravi samo ako prestane da postoji.