Visoki diplomata EU se izvinjava zbog komentara o „džungli“.

Visoki diplomata EU se izvinjava zbog komentara o „džungli“.

Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, uputio je izvinjenje nakon što je njegova metafora za uočenu fundamentalnu razliku između bloka i ostatka sveta uhvaćena u napad. On je, međutim, insistirao na tome da njegovo poređenje spoljašnjeg sveta sa „džunglom“ nije trebalo da ima rasistički prizvuk.

Borel je u utorak objavio post na blogu u kojem je izrazio žaljenje što su „neki pogrešno protumačili“ njegovu najnoviju metaforu kao primer „kolonijalnog evrocentrizma“. ”

„Žao mi je ako su se neki osećali uvređeno“, dodao je on.

Diplomata je ovu kontroverznu primjedbu izneo prošle nedjelje dok je govorio na ceremoniji inauguracije u Evropskoj diplomatskoj akademiji u Brižu, Belgija. Borel je rekao da Evropljani žive u „bašti“, dok je većina spoljašnjeg svijeta „džungla“. ”

Komentar je izazvao negodovanje i na mreži i u globalnoj diplomatskoj areni.

Ujedinjeni Arapski Emirati su u ponedeljak pozvali predstavnika EU u zemlji, zahtevajući objašnjenje za „diskriminatorne“ primedbe.

Istog dana, Borel je negirao da je njegova poruka bila rasistička ili kolonijalistička, tvrdeći da je samo pokušao da ospori koncept „tvrđave Evrope“.

U postu na blogu sledećeg dana, rekao je da je metafora zasnovana na činjenici da je „zakon džungle“, predstavljen onim što je nazvao „politikom moći“, sve dominantniji u različitim delovima sveta. Nasuprot tome, EU je, rekao je Borrell, izgrađena oko „zajedničke posvećenosti poštovanju pravila i zakona. ”

„Moje pozivanje na „džunglu“ nema rasističku, kulturnu ili geografsku konotaciju. Zaista i nažalost, „džungla“ je svuda, uključujući i danas u Ukrajini“, pojasnio je Borel.

Dalje je priznao da „ni Evropa ni ’Zapad’ nisu savršeni,” i da su neke zapadne sile prekršile međunarodno pravo u prošlosti.

Ovo nije prvi put da Borel daje komentare koji se smatraju veoma kontroverznim. Početkom septembra on je rusku vladu opisao kao „fašistički režim. ”

Komentarišući izjavu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi Borel verovatno podržao fašistički puč u Španiji 1930-ih, „jer danas podržava iste pučististe u Ukrajini. ”