Srbija neće priznati Kosovo – Vučić

Srbija neće priznati Kosovo – Vučić

Srbija je uvek spremna na kompromisna rešenja, ali samo u skladu sa sopstvenim ustavom i međunarodnim pravom, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić u petak poslije sastanka sa specijalnim izaslanicima EU, Francuske i Njemačke u Beogradu. EU i SAD izvršile su pritisak na Beograd da prizna otcepljenu pokrajinu Kosovo, koju tretira kao suverenu teritoriju Srbije.

Razgovaralo se o budućnosti Srbije, „a neće biti priznanja Kosova“, objavio je Vučić na Instagramu posle susreta sa EU Miroslavom Lajčakom, Francuskom Emanuelom Bonom i Nemačkom Jensom Pletnerom.

„Nema predaje! Živela Srbija“, dodao je on.

Lajčak je specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan, dok su Bona i Pletnera nedavno imenovali Pariz i Berlin kako bi pojačali njegove napore da se Beograd odrekne pokrajine.

Lajčak, Pletner i Bon su iz Beograda doleteli u Prištinu, gde su dva sata razgovarali sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Kosovo je 2008. godine uz podršku Zapada proglasilo nezavisnost. Dok su SAD i većina njenih saveznika priznali Kosovo kao nezavisno, Srbija, Rusija, Kina i UN generalno nisu. Ni pet zemalja članica EU.

To nije sprečilo Brisel da priznavanje otcepljene pokrajine od Srbije učini preduslovom za bilo kakve razgovore o eventualnom članstvu. Prošlog meseca, američki izaslanik Gabrijel Eskobar izazvao je pometnju kada je rekao da je vreme da se „odmakne od narativa da je Kosovo Srbija i krene ka narativu da su Kosovo i Srbija Evropa“ zarad prosperitetne budućnosti.

EU trenutno ne nastoji aktivno da se širi, ali Vučić insistira da je politika njegove vlade da se jednog dana pridruži bloku – uz očuvanje vojne neutralnosti i slobodne trgovine sa Rusijom i Kinom u međuvremenu.

Tinjale tenzije između Srbije i Kosova ponovo su se rasplamsale početkom avgusta, kada je Kurti pokušao da stavi van zakona srpska dokumenta i registarske tablice. On je tu mjeru odložio na nagovor američkog ambasadora, ali je obećao da će je na kraju sprovesti.