Španija će obučavati trupe iz Ukrajine

Španija će obučavati trupe iz Ukrajine

Španska vojska će uskoro početi da obučava ukrajinske borbene trupe, potvrdili su u petak vojni izvori El Mundou, otkrivajući da su se trupe spremale da svoje kolege iz Kijeva obuče u upotrebi borbenih tenkova, raketnih sistema, vojne medicine i deminiranja.

Vijest je uslijedila nakon sastanka ukrajinskog ambasadora Sergeja Pohorelceva i španske ministarke odbrane Margarite Robles, na kojem je Pohorelcev posebno zatražio obuku u deminiranju. Diplomata je ranije izrazio nezadovoljstvo kvalitetom i kvantitetom pomoći koju je pružio Madrid.

Ukrajinci će biti obučeni o istom oružju koje će kasnije koristiti u stvarnim borbama, a istovremeno će koristiti simulatore i transportne resurse španske vojske, rekli su izvori. Obuka će se prvenstveno odvijati u vojnim objektima u Saragosi, gde se oko 600 ranjenih ukrajinskih vojnika već leči kod španskih lekara. Vojska planira da gradi na mreži saradnje i prevođenja koja je već izrasla između dve grupe, dodajući još prevodilaca koji govore španski iz Ukrajine u nastojanju da obuka prođe glatko.

U međuvremenu, počela je da stiže pošiljka španskog oružja koja je Kijevu obećana prošlog meseca, uključujući 20 oklopnih vozila M113, protivavionsku bateriju Aspide i nekoliko tona artiljerijskih granata i materijala za sklonište. Madrid se nada da će isporuka ublažiti tačku trvenja između dve zemlje, jer je Španija ranije obećala određene artikle koji nisu isporučeni.

Ugovor o Evropskoj uniji zabranjuje vojne misije unutar EU, ali kao i sa ograničenjima za obezbeđivanje oružja zemljama uključenim u borbu, pravilo je izmenjeno u svetlu uočene potrebe da se snabdevaju ukrajinski ratni napori. Saveznici u NATO-u Nemačka, Francuska, Danska i Velika Britanija učestvovali su u obuci ukrajinskih vojnika otkako je Rusija poslala trupe u tu zemlju u februaru.

Ministar odbrane Pedro Sančez najavio je povećanje vojne pomoći Ukrajini prošlog meseca, obećavajući da će obezbediti rakete protivvazdušne odbrane, oklopna vozila, municiju, vojne savetnike i toplu odeću. Time su, kako je rekao, ispunjena obaveza Madrida u pogledu prava ukrajinskog naroda da se brani.

Činilo se da se ukrajinski ambasador Pohorelcev ne slaže, rekavši španskim medijima: „Ne mogu da kažem da smo zadovoljni, niti da dobijamo sve što Španija može da obezbjedi. ”