Dečić prijeti izlaskom iz lige zbog provokacija na račun Albanaca, albanski poslanik čak i najavljuje da će se boriti za suspenziju FSCG iz svih takmičenja

Dečić prijeti izlaskom iz lige zbog provokacija na račun Albanaca, albanski poslanik čak i najavljuje da će se boriti za suspenziju FSCG iz svih takmičenja

Neredi na stadionima širom Crne Gore ali i provokacije na račun Albanaca izazvalo je revolt kod čelnika Dečića koji su najavili da bi mogli izaći iz lige i tražiti od fudbalskih asocijacija FIFA i UEFA, da Crnu Goru izbace iz međunarodnih takmičenja, prenosi RSE.

Predsjednik Opštine Tuzi Lindon Đeljaj je saopštio da će razgovarati o istupanju kluba Dečić iz lige jer je “nekoliko godina meta najprizemnijih nacionalističkih i šovinističkih napada”.

Poslanik najjače albanske partije u crnogorskom parlamentu Artan Čobi je najavio da će međunarodnim organizacijama dostaviti dokaze o direktnom promovisanju i podržavanju rasizma i mržnje na nacionalnoj osnovi od strane Fudbalskog saveza Crne Gore:

“Makar to značilo da FSCG, kao Rusija, bude suspendovana iz svih takmičenja zbog govora mržnje, šovinizma i rasizma.”

Takođe je zbog blage kazne protestovao i ministar javne uprave Maraš Dukaj pozivajući Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije.

Iz Fudbalskog saveza Crne Gore za RSE kažu da je postupano u skladu sa važećim pravnim okvirom.

“Disciplinska komisija donijela je odluke vezane za utakmicu Dečić – Budućnost u skladu sa ovlašćenjima.

Eventualne izmjene Disciplinskog pravilnika predmet su analize nadležnih službi Fudbalskog saveza.

Drešaj kaže za RSE da je klub uložio žalbu na blagu kaznu, te da očekuje dalju reakciju nadležnih

“Ako ista grupa više puta širi govor mržnje, a nema reakcije, onda im se daje zeleno svijetlo da nastave s tim. Sa zabrinutošću se razgovaralo o incidentima, ali nismo dolivali ulje na vatru. Sve smo prepustili institucijama”, kaže Drešaj.