Rusija gubi kontrolu nad ključnim sjeveroistočnim gradovima kako ukrajinske trupe napreduju

Rusija gubi kontrolu nad ključnim sjeveroistočnim gradovima kako ukrajinske trupe napreduju

Moskva je u subotu napustila svoj glavni bastion na severoistoku Ukrajine, u iznenadnom urušavanju jedne od glavnih ratnih linija fronta nakon što su ukrajinske snage brzo napredovale.

Brz pad Izijuma u ​​provinciji Harkov bio je najteži poraz Moskve od kada su njene trupe potisnute iz glavnog grada Kijeva u martu. Ovo bi se moglo pokazati kao odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, sa hiljadama ruskih vojnika koji su napustili zalihe municije i opreme dok su bežali.

Ruske snage su koristile Izijum kao logističku bazu za jednu od svojih glavnih kampanja – višemesečni napad sa severa na susedni region Donbasa koji se sastoji od Donjecka i Luganska.

Državna novinska agencija TASS citirala je rusko ministarstvo odbrane da je naredilo trupama da napuste blizinu i pojačaju operacije na drugim mjestima u susednom Donjecku.

Šef ruske administracije u Harkovu poručio je stanovnicima da evakuišu pokrajinu i pobegnu u Rusiju da bi „spasili živote“, preneo je TASS. Svedoci su opisali saobraćajne gužve automobila sa ljudima koji su napuštali teritoriju pod kontrolom Rusije.

Rusko povlačenje najavili su ukrajinski lideri.

„Ruska vojska ovih dana pokazuje svoju najbolju sposobnost – da pokaže leđa“, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u video obraćanju u subotu uveče.

Ukrajinske oružane snage oslobodile su oko 2.000 kvadratnih kilometara (770 kvadratnih milja) teritorije otkako je ranije ovog meseca počela kontraofanziva protiv Rusije, rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici su prestali da potvrde da su ponovo zauzeli Izijum, ali je Andrij Jermak, načelnik štaba Zelenskog, objavio fotografiju trupa na njegovoj periferiji i tvitovao emotikon grožđa. Ime grada znači „suvo grožđe“.

„Ruska armija polaže titulu najbrže armije na svijetu… nastavite da trčite! Jermak je kasnije napisao na Tviteru.

Najava ruskog povlačenja usledila je nekoliko sati nakon što su ukrajinske trupe zauzele grad Kupijansk dalje na severu, jedini železnički čvor koji snabdeva celu liniju fronta Rusije širom severoistočne Ukrajine. Ukrajinski zvaničnici objavili su rano u subotu fotografije svojih vojnika kako podižu plavo-žutu zastavu zemlje ispred gradske kuće u Kupijansku.

Zbog toga su hiljade ruskih vojnika naglo bile prekinute sa snabdevanjem duž fronta na kome su bile neke od najintenzivnijih bitaka u ratu.

Bilo je znakova problema za Rusiju na drugim mestima duž njenih preostalih pozicija na istočnom frontu, a proruski zvaničnici su priznali poteškoće na drugim lokacijama.

Ukrajinske oružane snage nastavljaju napredovanje u različitim oblastima duž fronta, rekao je Zelenski.

Prije nekoliko dana, kijevske snage su probile liniju fronta i od tada su zauzele desetine gradova i sela u brzom mehanizovanom napadu, jureći napred desetinama kilometara (milja) dnevno.

„Da bi se postigli navedeni ciljevi Specijalne vojne operacije za oslobođenje Donbasa, odlučeno je da se pregrupisaju ruske trupe koje se nalaze u oblastima Balaklija i Izijum u cilju povećanja napora u pravcu Donjecka“, citira TASS rusko ministarstvo odbrane. kako se kaže.

Ruske snage su već napustile Balakliju pre nekoliko dana.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Maljar, upozorila je ljude da ne prijavljuju prerano da su gradovi „zauzeti“ samo zato što su ukrajinske trupe ušle, kao u Balakliji.

„Prije nekoliko dana je javljeno da su trupe ušle u grad. Danas smo konačno uspostavili kontrolu u gradu, sproveli sve neophodne aktivnosti i podigli zastavu“, rekla je ona.

U Hrakoveu, jednom od desetina sela ponovo osvojenih u ukrajinskom napredovanju, Rojters je video izgorela vozila sa simbolom „Z“ ruske invazije. Kutije municije bile su razbacane zajedno sa smećem na pozicijama koje su Rusi napustili u očiglednoj žurbi.

„Zdravo svima, mi smo iz Rusije“, ispisano je sprejom na zidu. Tri tela ležala su u belim kesama u dvorištu.

Regionalni šef policije Volodimir Timošenko rekao je da se ukrajinska policija preselila prethodnog dana i proverila identitete lokalnih stanovnika koji su živeli pod ruskom okupacijom od drugog dana invazije.

„Prva funkcija je pružanje pomoći koja im je potrebna. Sledeći posao je dokumentovanje zločina koje su počinili ruski osvajači na teritorijama koje su oni privremeno okupirali“, rekao je on.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da zvaničnici daju hranu i medicinsku pomoć ljudima koji čekaju u redu na prelazu u Rusiju. Senator Andrej Turčak, iz prokremljanske stranke Jedinstvena Rusija, prijavio je više od 400 vozila na granici.