SpaceKs Elona Muska i T-Mobile US planiraju da povećaju mobilnu pokrivenost iz svemira

SpaceKs Elona Muska i T-Mobile US planiraju da povećaju mobilnu pokrivenost iz svemira

Američki operater bežične mreže T-Mobile US Inc (TMUS.O) koristiće satelite Starlink kompanije SpaceKs u vlasništvu Elona Maska da bi mobilnim korisnicima omogućio pristup mreži u delovima Sjedinjenih Država, objavile su kompanije u četvrtak.

Starlinkovi sateliti će koristiti T-Mobile-ov srednji opseg za kreiranje nove mreže. Većina telefona koje koriste korisnici kompanije biće kompatibilna sa novom uslugom, koja će početi sa uslugama slanja poruka u beta fazi počevši od kraja sledeće godine.

SpaceKs je lansirao skoro 3.000 Starlink satelita u niskoj orbiti Zemlje od 2019. godine, čime je lako nadmašio rivale OneVeb i Amazon.com Inc (AMZN.O) Project Kuiper.

U međuvremenu, američke telekomunikacione kompanije su u trci da izgrade deo srednjeg opsega svojih 5G mreža kako bi sustigle T-Mobile, koji je imao 2,5 GHz srednjeg spektra zahvaljujući otkupu rivalskog Sprinta.

Srednji ili C-Band se pokazao kao savršen za 5G, jer pruža dobar balans i kapaciteta i pokrivenosti. Prevoznik je rekao da ima za cilj da nastavi sa pokrivanjem glasa i podataka nakon beta faze usluga slanja poruka.

Firma za satelitske komunikacije AST SpaceMobile Inc (ASTS.O) takođe gradi globalnu ćelijsku širokopojasnu mrežu u svemiru koja će raditi sa mobilnim uređajima bez potrebe za dodatnim hardverom.