Šestoro poginulih u eksploziji gasa u Rusiji

Šestoro poginulih u eksploziji gasa u Rusiji

Eksplozija gasa odjeknula je u nedjelju u petospratnom stambenom bloku u gradu Nižnjevartovsku u zapadnom Sibiru u Rusiji, pri čemu je poginulo šest osoba, saopštile su službe za vanredne situacije.

Ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov rekao je novinarima da je uzrok eksplozije curenje iz rezervoara za gas. On je dodao da je jedna od stanara rekla da se neposredno prije incidenta požalila komšiji na miris gasa.

Zgrada nije imala sistem centralnog grejanja na gas i stanovnici su se oslanjali na rezervoare za gas za kuvanje hrane.

Prema regionalnim zvaničnicima za vanredne situacije, povređeno je 15 osoba, uključujući četiri hospitalizovane, dok su 52 stanovnika evakuisana. Niske temperature otežale su raščišćavanje ruševina, kažu oni. Aleksej Dobrovolski, najviši zdravstveni zvaničnik u regionu, rekao je da su dve osobe u kritičnom stanju.

Regionalna guvernerka Natalija Komarova napisala je na Telegramu da su oni koji su izgubili svoje domove ili su evakuisani privremeno smešteni u školu.

Nekoliko sati kasnije u ponedeljak ujutro, manja eksplozija dogodila se u kući u Jaroslavlju na zapadu Rusije, što je izazvalo evakuaciju više od 40 ljudi, prema zvaničnicima.

Nepravilno rukovanje opremom, posebno kada je stara i neispravna, često je razlog za ove nesreće. Eksplozija gasa je prošlog meseca uništila deo petospratnog stambenog bloka na ostrvu Sahalin na Dalekom istoku Rusije, pri čemu je poginulo 10 ljudi.